Ett år etter 24. februar-invasjonen: Russlands ferd mot fascismen 

Putin har lenge vist interesse for klassisk fascistisk tankegods og har selv ledet an i radikaliseringen av samfunnseliten i Russland, skriver Jonas Bals. I forbindelse med ettårsmarkeringen for Russlands utvidelse av invasjonen har Filter Nyheter bedt ham om å skrive om de ideologiske røttene bak.

  • Jonas Bals er rådgiver i LO, medlem i Ap, har fulgt framveksten av moderne autoritære krefter tett og har kritisert deler av venstresida for å ikke anerkjenne forsvarskrigen i Ukraina som del av den antifascistiske kampen.

Fascismen er en ideologi og et begrep det er vanskelig å få grep om. 

Siden den fikk sitt navn for litt over hundre år siden, har den kommet i mange former og fasonger, og noen av variantene har vært i åpen strid med hverandre. 

Fascismen er anti-intellektuell, mytoman og fleksibel, inkonsekvent og mangetydig: populistisk og elitistisk, antimoderne og hypermodernistisk. 

Der den har kommet til makta, har det vært i koalisjon med andre krefter, noe som gjør at den ikke er mulig å studere i «ren» form. Definisjonskrigene om fascismen har følgelig vært mange, og bidratt til at mange er blitt forbeholdne med å i det hele tatt bruke begrepet. Mens enkelte hevder den må forstås som et rent mellomkrigsfenomen, er andre så liberale i ordbruken at «fascisme» er blitt redusert til et skjellsord som kan brukes om alt autoritært.

Er Russland, med sin sterke leder, militariserte stat, ufrie presse og sine drap og fengslinger av opposisjonelle, fascistisk? Min påstand er at Rus...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.