Kommentar: Økokrim kan ikke redde tilliten til Solberg

Økokrim-sjef Pål K. Lønseth. Foto: Økokrim

Sannsynligheten er stor for at Økokrim-sjef Pål K. Lønseth fredag kunngjør at det ikke er satt i gang noen etterforskning mot verken Sindre Finnes eller Erna Solberg

Det samsvarer i så fall med det som var kjent fra før:

Det har ikke kommet fram noe offentlig som tilsier straffbar innsidehandel. Skandalen er at Solberg var inhabil i så mange saker som statsminister at hun ikke engang er i stand til å lage en oversikt. At det i tillegg alltid vil være et mistenkelig skjær over selve aksjehandlene gjort fra statsministerboligen (og dermed Solbergs privatøkonomi) gjør saken enda verre, men er neppe det som feller henne.

Det vil være overraskende hvis Økokrim i sin forundersøkelse – helt uten avhør, ransakinger og andre metoder eksklusive for politiet – har funnet klare tegn på alvorlige lovbrudd som har gått alle landets graveredaksjoner hus forbi. 

Økokrim er et særorgan med påtalemyndighet innomhus som, i motsetning til ordinært politi, står fritt til å velge hva som blir en sak og som derfor får domfellelser i ni av ti saker.  Økokrim starter bare 20-30 saker i året. Terskelen er med andre ord svært høy, de fleste saker prioriteres bort selv ved ganske klar mistanke, og det finnes ingen manual for hvilke som prioriteres.

Få saker betyr en høy andel med en offentlig profil så stor at henleggelser eller frikjennelser, etter år med etterforskning, framstår som store nederlag for påtalemyndigheten og stempler Økokrim som ineffektive. Alle «vet» at finansmann X ble rik på innsidehandel, at investor Y har hvitvasket penger i eiendom eller at bedriftseier Z samarbeider med organiserte kriminelle, ute...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.