Filter mener: Israel fortjener anklagene – hevntoktet mot palestinske sivile må stanses

14. desember 2023 bombet Israel et bolighus i Rafah og drepte 30 sivile palestinere, blant dem elleve barn. Fem av barna på bildet, i familien Nasman, var blant ofrene, ifølge Amnesty. Foto: Privat
  • Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter. Dette er en kommentarartikkel.

26. januar var det befriende at det på en eller annen måte ble formalisert: Israels hevntokt på bekostning av palestinske sivile er så vanvittig at Den internasjonale domstolen (ICJ) etterforsker nærmere om det kan regnes som folkemord. De generaliserte uttalelsene om palestinere fra israelske toppolitikere er så grove erklæringer om å fordrive eller utslette at de blir lest opp høyt i Haag, med stort alvor.

Gitt at man ønsker å påvirke Israel, så aner jeg ikke om det var strategisk lurt å rettsliggjøre en folkemordanklage. Den ender fort med at Israel om noen år blir frifunnet – noe som i så fall kan misbrukes til å legitimere nye folkerettsbrudd.

For selv om resultatet er massemord og fordrivelse, så finnes det neppe noen helhetlig, beviselig plan fra regjeringshold om å drepe eller internere palestinere flest. De færreste israelere er så radikaliserte at de retter hatet mot vilkårlige innbyggere på Gazastripen.

Man kan dessuten ikke se bort fra at Israels pågående massakre i Gaza skjer etter et av de verste terrorangrepene i vår levetid. I tillegg til nedslaktingen av barnefamilier og festivalgjengere 7. oktober 2023, utførte Hamas en gisseltaking av sivile som vil traumatisere generasjoner av israelere, uavhengig av hvor mange gisler som overlever. Angrepet var delvis motivert av et jødehat som ligner Hitlers, utvilsomt en medvirkende årsak til den bestialske ultravolden mot vergeløse sivile i Israel - historier som de pårørende, deres barn og barnebarn ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.