Klimastreikerne om bompengeopprøret: — Her i byen handler det bare om vilje

10 000 skoleelever streiker igjen over hele landet mot dvask klimapolitikk. Hundrevis av paraplyer fylte plassen foran Stortinget i striregnet fredag.

Statsminister Erna Solberg (H) kom ut for å tale til streikerne, som blant annet krever at Norge erklærer «klimakrise» for å få opp dampen på tiltakene.

«Verden står overfor en klimakrise. Det er ikke noe vi trenger å vedta. Vi vet det» og «Dere har arvet et problem som er skapt av oss voksne. Men det er mulig å håndtere» var noe av det statsministeren sa, før hun skrøt av regjeringens tiltak hittil.

Vi valgte å spørre ungdommene om en annen krise regjeringen forsøker å «håndtere» for tiden: Bompengeopprøret.

— Demokratiet funker ikke for alt, for noen er idioter, sier Eylir Nikolaisen (15) når vi spør han hva han tenker om bompengeopprøret.

Han utdyper med å vise til USA, hvor president Donald Trump i valgkampen blant annet lovet en ny vår for kullindustrien i landet:

— Grunnen til at Trump ble valgt er at han forenkler alt, og det fungerer. Jeg tror han gjør det med vilje, han er ikke gæren som noen folk tror. Folk er for egoistiske og ignorante til å tenke på hvordan fremtiden blir, mener Nikolaisen.

Han har lekt med tanken på teknokrati, men får det ikke helt til å svinge likevel.

Nå er han altså på Eidsvolls plass med skolevenner fra Nesodden.

Sykler fra bommen til jobb

Klassekamerat Emanuel Staff (15) kan fortelle at faren hans har begynt å parkere bilen rett før bommen. De siste tre kilometerene med oppoverbakke inn til jobb sykler han for å slippe å betale bompenger.

— Hva synes du om det?

— Jeg synes det er nice! Bra for han. Da får han trent. Foreldrene mine har greid å løse det, sier han.

Emanuel Staff unner faren å sykle til jobben.

Tror på fremtid hvor ingen eier bil

Benjamin Harries (15) håper løsningen i fremtiden blir at ingen vil eie sin egen bil. Han påpeker at de fleste privatbiler står stille mesteparten av tiden.

— Jeg vil ha selvkjørende bil-huber som styres av apper. Da blir det færre biler i omløp, mindre strøm- og drivstofforbruk, mye mindre miljøbelastning, og mer plass. Vi kan bruke parkeringshusene til andre ting, sier han.

Benjamin Harries tror på en grønn fremtid. — Vi må tjene penger på det, sier han.

 

Inga Stendov (15) mener politikerne må sørge for enklere og billigere kollektivtilbud.

— Alle må gjøre litt, men jeg mener de som har størst makt må gjøre mer. Det har større effekt, sier hun.

Hun får støtte fra en knippe medstreikere fra tjukkeste Oslo. De har ikke trengt å ta buss eller ferge for å komme seg til sentrum, de går på skole midt i: Nydalen og Edvard Munch.

— Kollektivsatsene øker hele tida. Jeg tenker at de bør bli billigere, også det å leie sykler, sier Amina Andrea Espelien (17) og viser til bysykkel-ordningen.

Amina Andrea Espelien (17) med lillebror Adrian Alve Espelien (15).

— Går ut over de fattigste

Mert Aslan (17) har forståelse for at folk blir forbannet over bomringene.

— Jeg mener innkrevingen har blitt litt vel kapitalistisk. Det går mest utover de fattigste menneskene, sier han, og legger til:

— Jeg har hørt at stortingspolitikerne ikke betaler bompengene sine selv, men sender reiseregning til staten.

Aslan synes heller ikke det er spesielt tillitvekkende at politikerne oppmuntrer folk til å kjøpe en type bil, først diesel og senere elbil, for så å snu. Det gjør at folk føler seg lurt. Han er enig i bomringenes hensikt om å ikke øke biltrafikken i byene, men mener løsningen er å bygge ut kollektivtrafikken langt mer.

Buss til bygda

— Det burde bli mye oftere bussavganger på bygda også, sier Espelien.

Hun vet veldig godt at de er buss-privilegerte i Oslo. Foreldrene hennes har ikke bil.

Aslan nevner faren som eksempel: Han kjører bil fordi bensinutgiftene bare koster en hundrelapp mer i måneden enn månedskortet på kollektivtilbudet.

Oda Gotheim (17) serverer følgende kraftsalve:

— Voksne er ganske egoistiske når de har bil. De tenker ikke på ungene sin fremtid når de kjører til jobben, de tenker på det som er mest behagelig for dem selv.

Aslan er enig, i alle fall når det gjelder voksne som bor i by. Han har følgende melding til bompenge-opprørerne i Oslo:

— Dere trenger ikke være så late! Du MÅ ikke bruke bilen din hele tiden selv om du har en. Her i byen handler det bare om vilje.

Oda Gotheim og Mert Aslan mener voksne i Oslo godt kan la bilen stå langt mer.