Justisministerens samboer siktet etter truslene mot familiens hjem

  • Sist oppdatert fredag klokken 15:00

Politiets sikkerhetstjeneste har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), Laila Anita Bertheussen (54), for selv å ha tent på brannen som ble startet i en bil utenfor familiens bolig natt til søndag 10. mars. 

Forholdet sees i sammenheng med de andre hendelsene på eiendommen den siste tiden.

Siktelsen er for straffelovens paragraf 225 b, «for å ha vekket mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det», sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, og ved det gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa Bjørnland.

Strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år.

Nekter straffskyld

Torsdag kveld ble det kjent gjennom forsvarsadvokat John Christian Elden at Bertheussen nekter straffskyld, og mener politiet er på villspor. Forsvarerne mener saken er «bygget på indisier».

Elden mener at PST brøt loven da de avhørte Bertheussen uten at hun hadde advokatbistand. Advokaten skriver i en tekstmelding til nettstedet aldrimer.no:

«Påtaleinstruksen sier at politiet – selv der siktede tror han ikke trenger advokat – skal sørge for at dette blir oppnevnt i vanskelige saker. Og menneskerettighetene sier avhør politiet tar uten at man har fått snakke med advokat først, normalt ikke kan brukes som bevis i saken».

VG: PST overvåket huset i hemmelighet

Bertheussen ble pågrepet og avhørt av politiet torsdag. PST vurderte at det ikke var nødvendig å varetektsfengsle henne. Pågripelsen skal ha vært udramatisk.

Fredag skriver VG at avisen har kilder på at PST i all hemmelighet, og med parets uvitenhet – installerte overvåkningskamera i nabolaget til justisministeren, noe som har gitt etterforskerne et oversiktsbilde langs en akse ved samboerparets bolig i Oslo.

Slik sikret PST ett av flere viktige elementer i det som blir bevisførselen mot Waras samboer. Ifølge avisa er PSTs etterforskere «både opptatt av hva videomaterialet viser og ikke viser».

Justisministeren har bedt om permisjon inntil videre for å ta vare på sin familie, og blir innvilget dette i statsråd fredag, sa statsminister Erna Solberg da hun holdt pressekonferanse klokka 16.45 torsdag.

Statsministeren ble informert om siktelsen omlag to timer før den ble kjent for offentligheten. PST og Riksadvokaten hadde allerede onsdag bestemt seg for å sikte Waras samboer, ifølge Aftenposten. I møtet ble partene enige om når og hvordan de skulle informere departementets ledelse om saken.

Dale stepper inn

Det er samferdselsminister Jon Georg Dale som blir settestatsråd i Waras permisjon.

Siktelsen skal ha kommet som et sjokk på Tor Mikkel Wara, ifølge Frp-leder Siv Jensen.

— Det er åpenbart at dette går sterkt inn på ham. Jeg har lyst til å si at uansett utfallet i denne saken, er dette en personlig tragedie for ham og hans familie, sa Jensen på pressekonferansen torsdag.

Jensen ville ikke kommentere Waras mulighet for å komme tilbake som justisminister.

– Vi er i en sjokkartet tilstand, sa Siv Jensen (Frp) på pressekonferansen torsdag. (Skjermdump fra NRK)

Etterforsker bredt

Handlingen Bertheussen er siktet for kan etter omstendighetene rammes av flere straffebestemmelser. Oslo tingrett har gitt tillatelse til ransaking av siktedes bolig.

Flere av de tidligere fremsatte truslene etterforskes videre etter straffelovens paragraf 115; «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet», og paragraf 263; «Trusler». Bertheussen er ikke siktet for disse hendelsene.

– Saken etterforskes bredt med tanke på å avklare både skyld og uskyld, sier PST-sjef Bjørnland.

Hun ville torsdag ikke utdype hva som satte PST på sporet, ut over at siktelsen bygger på en helhetlig vurdering av bevisene som er brakt til veie.

Bildet er fra den andre hendelsen i rekken av fem, da noen hadde satt fyr på en søppelkasse utenfor Waras hus 17. januar.

Reagerte på teaterstykke

Det har vært minst fem tilfeller av trusler og hærverk mot boligen til Tor Mikkel Wara de siste månedene.

Den første hendelsen skjedde etter to uker med medieoppmerksomhet rundt Tor Mikkel Waras privatbolig og familie i forbindelse med at videopptak av hjemmet deres var en del av det venstreorienterte teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box Teater i Oslo.

Bertheussen var blant personene som reagerte sterkt på at privatboligen var filmet i skjul og vist offentlig i denne sammenhengen, og anmeldte teateret for blant annet krenkelse av privatlivets fred. Politiet henla saken, men Bertheussen fikk medhold i sin klage til statsadvokaten, som påla Oslo-politiet å etterforske saken videre.

Dette er hendelsene:

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen. (Taggingen ble oppfattet som anklager om rasisme).
  • Klokka 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil. (Det var uklart når innretningen ble festet og hvor bilen var da).
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen. (Ingenting tyder på at innholdet i brevet kunne gitt personskader).
  • Klokka 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket, men tilløpet ble umiddelbart regnet som en mulig ildspåsettelse og satt i sammenheng med resten av truslene.
Politioppbud i gata på Oslo vest der justisminister Tor Mikkel Wara bor. Foto: Filter media

Kritiserte mediedekning

I kjølvannet av den siste saken tok visepolitimesteren i Oslo politidistrikt selvkritikk på at sikkerhetsopplegget rundt justisministerens bolig ikke hadde vært godt nok.

Men ifølge Filter Nyheters kilder sa Wara nei til å etablere døgnkontinuerlig videoovervåkning på eiendommen i en tidlig fase av etterforskningen, noe som skal ha skapt frustrasjon internt i både Oslo politidistrikt og PST.

Bertheussen besvarte ikke Filter Nyheters henvendelser om saken. Natt til mandag la hun imidlertid ut en offentlig Facebook-melding der hun kritiserte flere mediers dekning og ulike uttalelser knyttet til den siste hendelsen ved boligen, og oppsummerte det som konspirasjonsteorier og løgner som er en tilleggsbelastning for familien.

Om Filter Nyheters artikkel skrev hun: «Waras familie sa nei til kameraovervåkning etter trusler – politiets etterforskning ble vanskeligere….ifølge Filter Nyheters kilder»Dette er jo helt galskap. Er dette «gode, men ubekreftede rykter»?😳Hvor tar han det fra? Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!»

Erna står ved Black Box-kritikk

Erna Solberg tilbakeviste torsdag at hun har grunn til å ta selvkritikk for at hun i går gikk hardt ut mot stykkets regissør, Pia Maria Roll.

Roll ga et intervju til VG tirsdag der hun sa det var «åpenbart» at hendelsene var iscenesatt og at noen forsøkte å rette mistanke mot teateret.

«Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette», sa Erna Solberg onsdag. Hun understreket på pressekonferansen at hun sto ved uttalelsen.

Ifølge Dagbladet sier Rolls advokat Jon Wessel-Aas at teateret reagerte på Bertheussens oppførsel i forkant av flere av hendelsene ved boligen.

Hun skal ha møtt opp på en av de opprinnelige forestillingene på teateret med det advokaten omtaler som «rar og aggressiv oppførsel». Bertheussen har også dukket opp på arrangementer der «Ways of Seeing» er blitt diskutert.

Onsdag kveld skal Roll ha forklart politiet om dette.