Justisministerens samboer siktet etter truslene mot familiens hjem

  • Sist oppdatert fredag klokken 15:00
Politiets sikkerhetstjeneste har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), Laila Anita Bertheussen (54), for selv å ha tent på brannen som ble startet i en bil utenfor familiens bolig natt til søndag 10. mars.  Forholdet sees i sammenheng med de andre hendelsene på eiendommen den siste tiden. Siktelsen er for straffelovens paragraf 225 b, «for å ha vekket mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det», sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag. – Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, og ved det gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa Bjørnland. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år.

Nekter straffskyld

Torsdag kveld ble det kjent gjennom forsvarsadvokat John Christian Elden at Bertheussen nekter straffskyld, og mener politiet er på villspor. Forsvarerne mener saken er «bygget på indisier». Elden mener at PST brøt loven da de avhørte Bertheussen uten at hun hadde advokatbistand. Advokaten skriver i en tekstmelding til nettstedet aldrimer.no: «Påtaleinstruksen sier at politiet – selv der siktede tror han ikke trenger advokat – skal sørge for at dette blir oppnevnt i vanskelige saker. Og menneskerettighetene sier avhør politiet tar uten at man har fått snakke med advokat først, normalt ikke kan brukes som bevis i saken».

VG: PST overvåket huset i hemmelighet

Bertheussen ble pågrepet og avhørt av politiet torsdag. PST vurderte at det ikke var nødvendig å varetektsfengsle henne. Pågripelsen skal ha vært ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.