Jakt på «Høyrevenn» etter lekkasjeskandale og Assads torturfengsler har drept 17 000 – Dette bør du få med deg torsdag 18. august

Illustrasjon: Amnesty International

Hybridkrigføring
Hvem er «Høyrevenn»? En ukjent e-post-avsender (bak den falske adressen «hoyrevenn@hoyre.no») sendte 9. april i år seks hemmelige regjeringsnotater om Forsvarets langtidsplan til Høyres fylkesledere og andre høyrepolitikere, rett før partiets landsmøtet skulle behandle saken, skriver VG. Statsministerens kontor bekrefter at PST og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ble varslet umiddelbart da landsmøtedelegater slo alarm om det spektakulære påvirkningsforsøket. Ingen vil si noe om hvor etterforskningen av den mulig straffbare lekkasjen står i dag. (PS: gidder du å sende de regjeringsnotatene til harald(A)filtermedia.no? Takk.)

 

Fakta! Statistikk, voldtekter og asylsøkere
Du leste sikkert forrige ukes kronikk-bombe, av den innvandringskritiske politiinspektøren Thomas Utne Pettersen. Både debattinnlegget som helhet og bruddstykker av statistikk og anekdoter er nå sentralt i ulike innvandringsdebatter på nettet. Kollega Pål Nordseth og jeg har derfor brukt mye tid de siste dagene på å sjekke faktagrunnlaget – og utelatelser – i kronikken. Utne Pettersen selv kaller vår artikkel «en grundig og god gjennomgang». En av leserne i Facebook-kommentarfeltet kaller det «Filter Nyheter opp i Rassen». Døm selv.

 

Tortur og barnedrap
Bildene av Omran (5) – «Gutten i ambulansen» – er i ferd med å bli symbolet på levende og døde barn som graves ut av ruinene i Aleppo etter Assads og Putins siste bombinger av sivile. Som om ikke selve krigføringen er ille nok, anslår Amnesty International i en ny rapport at 17 723 mennesker  – i snitt 300 i måneden – har mistet livet i myndighetenes varetekt siden krisen begynte i mars 2911. Tallet er trolig enda høyere, da ingen har full oversikt over titusenvis av fanger som tortureres og vanskjøttes i Assads fengser.

 

Hysj hysj-Trump
Nå er det alvor. Trump fikk i går sin første graderte etterretningsbriefing, på et FBI-kontor i New York, i tråd med ordningen der begge presidentkandidater forberedes på å kunne gå rett inn i håndteringen av kjente og ukjente kriser etter valgseier og tiltredelse. Det blir spennende om The Donald klarer å la være å komme med vage hentydninger til hemmeligstemplede opplysninger de gangene det går ei kule varmt i valgkampen (les: 24/7). Det blir definitivt ikke lavere temperatur etter at han i går hyret den xenofobe propagandisten Stephen K. Bannon som ny valgkampsjef. Det er 81 dager igjen til valget.

 

Ville ikke vite
«Oslo kommune brukte over ti år på ikke å oppdage korrupte forhold i Unibuss», skriver Aftenposten-kommentator Andreas Slettholm, i forbindelse med at den siste dommen i komplekset snart kommer fra Høyesterett. «Når dommen kommer, er siste kapittel i Unibuss-saken skrevet. Den vil gå inn i historiebøkene som en av de store korrupsjonssakene i vår hovedstad. Spesielt begredelig er hvordan opplysningene om svært tvilsomme forhold ble behandlet. Det er ikke tvil om at de ansvarlige politikerne hadde for dårlig styring og kontroll med Kollektiv-Oslo på 2000-tallet», skriver Slettholm.

 

Kriminelle mot kuppmakere
Tyrkia løslater angivelig 38 000 – trettiåttetusen – innsatte fra landets fengsler for å gjøre plass til påståtte kuppstøttespillere. Om lag 35 000 tyrkere – blant andre soldater, politifolk, dommere og journalister – har så langt blitt pågrepet i Erdogans utrenskning av mistenkte Gülen-tilhengere og andre fiender, og flere titalls tusen andre har blitt oppsagt eller suspendert fra jobber i statsforvaltningen.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter