Iranske kvinner protesterer mot hijab-tvang i 2018: Slik startet det

Hijab er ennå påbudt for kvinner i Iran. Slik har det vært siden Ayatollah Khomeini gjorde hodesjalet obligatorisk ved lov rett etter den islamske revolusjonen i 1979. Den siste tida har en feministisk protestbølge for valgfrihet skutt fart i landet, drevet fram av kvinnene selv, i form av punktmarkeringer som fotograferes og deles på sosiale medier. Den nye runden motstemmer mot hijabtvang henger bare løselig sammen med de store demonstrasjonene som startet i romjula. De sprang ut av frustrasjon over den økonomiske situasjonen i landet - før de utviklet seg til generelle protester mot prestestyret og presidenten. Mange av hijab-markeringene består av at kvinner tar av seg hodesjalet i offentligheten (noen har i stedet tatt med seg et annet for å beholde sin egen hijab på) og fester det på en pinne for å markere at de ønsker å bestemme selv om de skal bruke det religiøse symbolet. Inspirasjonen bak aksjonsformen er 31 år gamle Vida Mohaved, som 27. desember – dagen før anti-regimedemonstrasjonene tok av for alvor – gjorde nettopp dette. Bildet av kvinnens markering ble en hit på sosiale medier, og raskt et symbol for kvinners motstand mot tvang og påbud. Mohaved ble arrestert kort tid etter det modige opptrinnet. Det ikoniske bildet er hentet fra denne videoen: https://twitter.com/masihpooyan/status/946948206772006912 Senere gjorde flere kvinner det samme. https://twitter.com/mojtaba_nariman/status/957962249087455234 https://twitter.com/IranWireEnglish/status/958809847499194368 Her er en twittervideo av en eldre kvinne som nylig klatret opp på en fontene for å vise sin motstand: https://twitter.com/ArminNavabi/status/958798226622001153 Noen trekker paralleller til kvinnedemonstrasjonene i revo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.