Dette har skjedd: I flere iranske byer har det gjennom tre dager blitt holdt demonstrasjoner som har utviklet seg til utilslørte protester både mot president Hassan Rouhani og ayatollah Ali Khamenei. Anonyme aktivistgrupper oppfordrer til massedemonstrasjoner via sosiale medier, og lørdag kom det meldinger om at uroen har spredd seg til hovedstaden Teheran, parallellt med at myndighetene arrangerer regimevennlige massemønstringer. Innenriksminister Abdolrahman Rahmani advarer befolkningen mot å delta i det han kaller «illegale samlinger».

Det er viktig fordi: Demonstrasjonene kan være opptakten til det største folkelige opprøret siden 2009, som regimet fort kan ty til dødelig vold og massepågripelser for å hindre. Iran er en av de mektigste aktørene i Midtøsten og nasjonal uro får raskt konsekvenser langt utenfor landegrensene.

Hva kan skje framover? Lite tyder på at en revolusjon er nært forestående i Iran, men omfattende demonstrasjoner kan både tvinge fram reformer og alvorlige voldelige sammenstøt.

«Regimet vil bruke makt for å knuse demonstrasjonene, men sluseportene er åpnet. Demonstrasjonen er overalt, dette er et spontant masseopprør», tvitrer Iran-eksperten Alireza Nader ved tankesmien RAND Corporation i dag: