Se videoene fra gateopprøret i Iran – er det starten på en revolusjon?

Dette har skjedd: I flere iranske byer har det gjennom tre dager blitt holdt demonstrasjoner som har utviklet seg til utilslørte protester både mot president Hassan Rouhani og ayatollah Ali Khamenei. Anonyme aktivistgrupper oppfordrer til massedemonstrasjoner via sosiale medier, og lørdag kom det meldinger om at uroen har spredd seg til hovedstaden Teheran, parallellt med at myndighetene arrangerer regimevennlige massemønstringer. Innenriksminister Abdolrahman Rahmani advarer befolkningen mot å delta i det han kaller «illegale samlinger». Det er viktig fordi: Demonstrasjonene kan være opptakten til det største folkelige opprøret siden 2009, som regimet fort kan ty til dødelig vold og massepågripelser for å hindre. Iran er en av de mektigste aktørene i Midtøsten og nasjonal uro får raskt konsekvenser langt utenfor landegrensene.

Hva kan skje framover? Lite tyder på at en revolusjon er nært forestående i Iran, men omfattende demonstrasjoner kan både tvinge fram reformer og alvorlige voldelige sammenstøt.

«Regimet vil bruke makt for å knuse demonstrasjonene, men sluseportene er åpnet. Demonstrasjonen er overalt, dette er et spontant masseopprør», tvitrer Iran-eksperten Alireza Nader ved tankesmien RAND Corporation i dag: https://twitter.com/AlirezaNader/status/946963745951141888 Wall Street Journal-journalisten Farnaz Fassihi skriver at hun i sine 25 år med Iran som spesialfelt ikke har sett en så rask utvikling i gatedemonstrasjoner: https://twitter.com/farnazfassihi/status/946971986638659584  

«Khamenei er en morder» - «død over Khamenei»

Det er scener som dette som denne helga får motstandere av islamistregimet til å håpe på et opprør med faktiske konsekvenser i Iran: h...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.