Inspektører har ankommet kjernekraftverk – trosser stor risiko

INSPISERER REAKTORER: Inspektørene fra Det internasjonale energibyrået er fremme ved kjernekraftverket i Zaporizjzja etter å ha blitt forsinket tidligere i dag på grunn av artilleribeskytning. Byråets generaldirektør Rafael Grossi, som personlig reiser sammen med dem, sier delegasjonen trosser en høy risiko fordi oppdraget er så viktig. Det har lenge vært frykt for at krigshandlinger rundt kraftverket kan utløse en strålingskatastrofe på linje med Tsjernobyl-ulykken. Anleggets operatør Energoatom meldte i dag at en av reaktorene måtte stenges ned av hensyn til sikkerheten, og at det var de russiske okkupantene som sto bak beskytningen. Det russiske forsvarsdepartementet melder på sin side at de slo tilbake et ukrainsk forsøk på å gjenerobre anlegget, og at granater slo ned bare 400 meter fra kraftverket. 


KRITISERTE KRIGEN, FALT UT AV VINDU: Styreleder Ravil Maganov (67) i Lukoil, Russlands største privateide oljeselskap og en sjelden kritisk stemme mot Ukraina-krigen i det russiske samfunnet, er død. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax var han så uheldig å falle ut av vinduet på sykehuset der han var under behandling for hjerteproblemer, og der han var blitt diagnostisert med depresjon. Selskapets pressemelding nøyer seg med å konstatere at Maganov «er død etter alvorlig sykdom». Lukoil kunngjorde i april en anmodning om at krigen ble avsluttet så snart som mulig, uttrykte sin medfølelse med ofrene for krigføringen, og erklærte sin støtte til våpenhvile, seriøse forhandlinger og en diplomatisk løsning på krisen.


  • NB! Nå får du enda mer igjen for å abonnere på Filter! Neste uke starter vi opp strømspalten Filter KALDDUSJ, som gir deg oppdaterte nyheter om energisituasjonen i Norge og Europa hver uke. Klikk her for å lese mer!

VIL VURDERE PRISTAK: Når EUs energiministre kommer sammen neste uke for å diskutere strømkrisa, ligger forslag om både pristak på gass og en frikopling mellom gass- og strømpris på bordet. Det melder Energi og klima etter å ha sett en lekket kopi av innkallelsen. Det tsjekkiske formannskapet vil presentere ulike muligheter for å koble strømprisen fra gassprisen, med argumenter både for og imot de ulike scenariene, og legger opp til en bredere diskusjon om hvordan strømmarkedet fungerer. Det er dessuten ventet at EU-kommisjonen innen den tid har konkretisert president Ursula von der Leyens vyer om både kortsiktige krisetiltak og en mer langsiktig reform av energimarkedene. Her hjemme er Konkurransetilsynxtet kritiske til Regjeringens skattegrep for å sikre bedre fastprisavtaler, skriver E24.


VIL HA UAVHENGIG GRANSKING: Menneskerettighetsaktivister krever at verdenssamfunnet setter igang formelle, uavhengige etterforskninger av Kinas menneskerettighetsbrudd mot uighur-befolkningen i Xinjang-provinsen. Det skjer etter at en ny FN-rapport fastslår at landet utnytter vage sikkerhetslover for å krenke minoriteters rettigheter, fengsle folk på vilkårlig grunnlag og utsette dem for krenkende behandling, inkludert seksuell vold og påtvunget medisinering. Regimet i Beijing, som på forhånd har hatt muligheten til å sette seg inn i rapporten, avfeier den som en anti-kinesisk drittpakke og utilbørlig innblanding i landets interne affærer og har forsøkt å stanse den fra å bli publisert, skriver The Guardian.


Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen