ICC har bedt om arrestordre på Netanyahu. Men hva betyr det i praksis?

ICC har bedt om arrestordrer på Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant samt tre Hamas-ledere: politisk leder Ismail Haniyeh, Gaza-lederen Yahya Sinwar og Mohammad Diab, som leder bevegelsens militære fløy. Foto:World Economic ForumU.S. Secretary of Defense/ Farsi Khameini / Fars News

Mandag ba ICCs sjefaktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) Karim Khan om arrestordre på Israels statsminister, Israels forsvarsminister Yoav Gallant og på tre Hamas-ledere.

Det er første gang i historien at en aktor i ICC ber om arrestordre på en Israelsk statsminister. Men hva betyr en slik arrestordre i praksis? Her er fem spørsmål og svar knyttet til ICCs forespørsel.

Hva er gangen i prosessen?

På dette stadiet i prosessen er dette bare kunngjøringen hvor aktor i ICC har bedt om en arrestordre på Netanyahu og hans forsvarsminister. Arrestordren gjenstår å bli formelt godkjent av ICCs dommerpanel.

ICCs Karim Khan har anmodet arrestordre på blant annet Israels statsminister Netanyahu. Foto: Raoul Somers

Hvor lang tid det vil ta for ICCs dommere å godkjenne en arrestordre er uklart og har tidligere variert.

Det tok ikke lang tid for ICC å utstede en arrestordre på Russlands Vladimir Putins for krigsforbrytelser i Ukraina, men saken mot Sudans tidligere president Omar al-Bashir tok imidlertid syv måneder.

Professor ved juridisk fakultet i Oslo, Jo Stigen tror ikke at prosessen vil ta lang tid.

— Det er ikke grunn til å tro at det skal ta lang tid i dette tilfell...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.