Hva skjedde da en rasende mobb angrep et israelsk fly i Dagestan?

For en måned siden brøt det ut en regelrett pogrom i den russiske delrepublikken Dagestan. Hva skjedde denne kvelden, og hvorfor har Kreml grunn til å være bekymret? 

Om kvelden den 29. oktober brøt flere hundre mennesker, de fleste av dem menn, seg gjennom sperringene på flyplassen i Makhatsjkala i den russiske delrepublikken Dagestan. De strømmet ut på rullebanen der et fly fra Israel nettopp hadde landet, ropte antijødiske og islamske slagord, viftet med palestinske flagg, omringet flyet og krevde å få se passasjerenes pass. 

Flyet var på vei fra Tel Aviv til Moskva, og skulle bare mellomlande i Makhatsjkala. De fleste passasjerene var russiske statsborgere, eller hadde dobbelt russisk og israelsk statsborgerskap.  Men ifølge ryktene var flyet fullt av israelske flyktninger som skulle bosettes i Dagestan. Eller, for å si det på en annen måte: Innbyggerne i Dagestan var i fare for å miste landet sitt til israelske settlere, slik palestinerne hadde gjort før dem. Ifølge passasjerer fikk de beskjed før avgang om at alle som hadde israelske pass, reiste på eget ansvar.

Det har bodd jøder i Dagestan i minst tusen år, og Dagestan har heller ikke noen historisk tradisjon for antisemittisme. Så hvordan kunne det bryte ut en regelrett pogrom denne kvelden? 

Ukraina — eller Putin? 

Allerede samme kveld fordømte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj hendelsene som et utslag av hatet mot andre nasjoner som russiske medier og myndigheter ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.