Hevder Trumps krets forsøkte å påvirke vitnemål

HEVDER TRUMPS KRETS FORSØKTE Å PÅVIRKE VITNEMÅL: Cassidy Hutchinson, tidligere assistent i Det hvite hus og daværende stabssjef for Mark Meadows, holdt en av de mest dramatiske og avgjørende vitnemålene for 6. januar-komiteen til Representantenes hus. Hutchinson forklarte hvordan Trump oppførte seg mens det voldelige angrepet foregikk, blant annet sa hun at Trump forlangte å bli kjørt til kongressbygningen, men at han ble nektet av sikkerhetsvaktene. 

I en 138 sider lang transkripsjon fra vitnemålet hennes, som nå er offentliggjort, hevder Hutchinson at flere av Trumps allierte, blant annet hans advokater, forsøkte å påvirke henne før vitnemålet for å beskytte Trump. Hun skal ha blitt både bedt om å gi misledende informasjon, samt om å holde tilbake faktiske beskrivelser om hendelsesforløpet. Blant annet hevder hun at Det hvite hus’ etiske rådgiver, Stefan Passantino, foreslo at hun skulle si at det var ting hun ikke husket fra kvelden: «Ikke les noe for å forsøke å trimme hukommelsen. Ikke prøv å sette sammen tidslinjen», skal Passantino ha sagt, før han la til at «vi skal skaffe deg en skikkelig bra jobb i Trump-verdenen […] vi vil at du skal fortsette å være en del av familien». (Passantino benekter beskrivelsene overfor Washington Post). 

FIKK DU MED DEG? Torsdag 15. desember ble en 22 år gammel mann fra det organiserte nynazistmiljøet i Norge pågrepet i Rogaland etter at politiet ble kjent med det som framsto som en drapstrussel. Etter det Filter Nyheter erfarer mener politiet at trusselen, sendt via Snapchat til en tredjeperson, var rettet mot to en ordfører og en varaordfører på Vestlandet. Den 22 år gamle høyreekstremisten antas å ha drapserfaring som fremmedkriger i Ukraina, og er kjent for å samle våpen hjemme i Norge og dyrke voldsorientert ideologi. Les hele artikkelen her. 

FINT MED MÅL, MEN HVA MED Å NÅ DEM? Det er grunn til å møte den nye globale avtalen om om å reversere naturtapet med skepsis. På FN-toppmøtet COP15 i Montreal signerte mer enn 190 land det som blir omtalt som en Paris-avtale for naturen. Men Paris-avtalen er det jo bare et fåtall land som som er i rute med, og forrige gang en internasjonal naturavtale ble undertegnet (i 2010), ble det satt 19 mål som skulle nås innen 2020, men ingen ble nådd. Heller ikke i Norge. 

Tidligere sjefsrådgiver for Storbritannias miljødepartement, professor Ian Boyd, oppsummerer problemet konsist: «Å sette høye mål framtvinger ikke fram en realisering av de samme målene. Ingenting har endret seg siden 2010, bortsett fra at behovet for handling har økt, så hva får alle til å tro at nye mål kommer til å fungere denne gangen?» Les mer i årets siste regulære klimanyhetsbrev for  Filter Nyheters abonnenter, Elendig Fredag.

SKYTING I PARIS: Tre er drept og flere skadet etter at en mann åpnet ild med skytevåpen i nærheten av et kurdisk kultursenter i Rue d’Enghien i det 10. arrondissement i dag. Politiet har pågrepet en 69 år gammel mann som tidligere skal ha angrepet et migrantsenter, skriver Le Parisien. Motivet for dagens ugjerning er ukjent.å En butikkinnehaver i en nærliggende bygning beskriver overfor RTL at sju til åtte skudd ble avfyrt og at det utløste full panikk på gata.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.