Dette er naturavtalen og så mye er den verdt

NATURAVTALEN I MONTREAL satte ambisiøse mål, men er problemet ambisjonene? Ukas hovedsak skal handle om naturavtalen og miljømålenes historie, men først:

UKAS RUNDE

  • Miljøverndirektoratet sier nei til en planlagt motorvei gjennom Lågendeltaet i Lillehammer. Det aktuelle området ble vernet i 1990 og ble da betegnet som «et viktig og spesielt våtmarksområde i sin naturlige tilstand». «Dette er noe av det største jeg har opplevd. Vi har vunnet. Saken kan vel ikke gjøres for stor. For natur- og miljøbevegelsen er dette noe av det største vi opplever - å få medhold i en slik klagesak», sier leder i Lågendeltaets Venner, Torbjørn Dahl, til NRK
  • Met Office i Storbritannia sier at 2023 er i rute til å bli det varmeste året noensinne. Det er ventet El Nino i Stillehavet, noe som vil drive temperaturer opp, og de britiske meteorologene sier til The Independent at de venter en gjennomsnittstemperatur 1,2C over gjennomsnittet før den industrielle revolusjonen.
  • EU har vedtatt karbontoll. Importører av jern, stål, aluminium, sement, kunstgjødsel, kraft og hydrogen fra land med slappere klimapolitikk enn EU må betale en avgift tilsvarende kvoteprisen i EU fra 2026. Det skriver Energi og Klima. Tollen er en del av et større og mer ambisiøst system for klimakvoter. 
  • 87 000 torsk har rømt fra et oppdretts...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.