Det ble til slutt flere ulike komponenter i det som utviklet seg til en krise for Per Sandberg, Frp, statsminister Erna Solberg og regjeringen:

  • Dømmekraften i Sandbergs prioritering av private forhold foran sikkerhetsråd fra Politiets sikkerhetstjeneste og beredskapsreglene Statsministerens kontor har pålagt ham. Statsråden skal ha begrunnet de bevisste overskridelsene med forhold rundt Sandbergs skilsmisse og konflikten med hans fraseparerte kone Line Miriam Sandberg (Frp), som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.
  • Deltagelse på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Oslo både som statsråd og «privat», hans valg av Iran som feriedestinasjon sammen med kjæresten Bahareh Letnes (som tidligere har flyktet fra landet for å søke asyl i Norge), samt parets positive uttalelser om landet etter reisen. Mange av partiets velgere og personer i Frp-vennlige miljøer er sinte over nestlederens utydelige budskap om det autoritære islamske prestestyret og hvilke politiske problemer det kan by på for partiet.
  • Bekymringer knyttet til kontraspionasje og informasjonssikkerhet. I tillegg til de formelle bruddene med råd og regler, kommer PSTs undersøkelser av Sandbergs mobiltelefon etter mulig hacking i Iran, og sikkerhetstjenestens undersøkelser av bakgrunnen til Bahareh Letnes - lenge etter at forholdet startet.
  • Skilsmissekonflikten som preger regjeringsapparatet. Både Per Sandberg og den fraseparerte ektefellen  skal ha involvert Statsministerens kontor i konflikten, som er godt kjent både i partiet og i departementene og har pågått i lang tid.

Mandag morgen ble det kjent at Sandberg trekker seg som fiskeriminister. Nyheten kom like før Stortinget skulle publisere svar fra statsministeren på flere uavklarte spørsmål i saken.

Her er hele tidslinjen i Iran-affæren så langt: