Se oversikten: Slik ble Iran-affæren så alvorlig at Sandberg måtte trekke seg

Fiskeriminister Per Sandberg på reise i Iran.

Det ble til slutt flere ulike komponenter i det som utviklet seg til en krise for Per Sandberg, Frp, statsminister Erna Solberg og regjeringen:

 • Dømmekraften i Sandbergs prioritering av private forhold foran sikkerhetsråd fra Politiets sikkerhetstjeneste og beredskapsreglene Statsministerens kontor har pålagt ham. Statsråden skal ha begrunnet de bevisste overskridelsene med forhold rundt Sandbergs skilsmisse og konflikten med hans fraseparerte kone Line Miriam Sandberg (Frp), som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.
 • Deltagelse på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Oslo både som statsråd og «privat», hans valg av Iran som feriedestinasjon sammen med kjæresten Bahareh Letnes (som tidligere har flyktet fra landet for å søke asyl i Norge), samt parets positive uttalelser om landet etter reisen. Mange av partiets velgere og personer i Frp-vennlige miljøer er sinte over nestlederens utydelige budskap om det autoritære islamske prestestyret og hvilke politiske problemer det kan by på for partiet.
 • Bekymringer knyttet til kontraspionasje og informasjonssikkerhet. I tillegg til de formelle bruddene med råd og regler, kommer PSTs undersøkelser av Sandbergs mobiltelefon etter mulig hacking i Iran, og sikkerhetstjenestens undersøkelser av bakgrunnen til Bahareh Letnes – lenge etter at forholdet startet.
 • Skilsmissekonflikten som preger regjeringsapparatet. Både Per Sandberg og den fraseparerte ektefellen  skal ha involvert Statsministerens kontor i konflikten, som er godt kjent både i partiet og i departementene og har pågått i lang tid.

Mandag morgen ble det kjent at Sandberg trekker seg som fiskeriminister. Nyheten kom like før Stortinget skulle publisere svar fra statsministeren på flere uavklarte spørsmål i saken.

Her er hele tidslinjen i Iran-affæren så langt:

2017

 • 3. oktober: Per Sandberg og Bahareh Letnes deltar på det Sandberg selv har beskrevet som et «et møte hvor man vurderte oppstart av venneforening Iran/Norge». Han var til stede i kraft av å være 1. nestleder i Fremskrittspartiet, opplyste Sandberg senere til Filter Nyheter, som ikke har fått svar på hvem andre som var tilstede på møtet, hvorfor stiftelsen ikke ble noe av, eller hva som var formålet sett fra Frps side. Mandag kunne Filter Nyheter avsløre at det aktuelle møtet fant sted i Nærings- og fiskeridepartementet.

2018

 • 8. februar: Sandberg deltar som statsråd i en offisiell mottakelse ved Akershus festning der den iranske ambassaden i Oslo feirer årsdagen for den islamske revolusjonen, ofte omtalt som nasjonaldagen. Bahareh Letnes var også til stede. Dette kan ha vært første gang en norsk statsråd deltar på feiringen.
 • 24. mars: Sandberg deltar på den iranske ambassadens feiring av persisk nyttår (Nowruz) ved Røde kors’ konferansesenter i Oslo. Bahareh Letnes er også til stede. Senere sier Sandberg at han var der som privatperson.
 • 26. mars: Blant andre Frp-politikerene Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari kommer med kraftig kritikk av Sandberg for deltagelsen på ambassadens nyttårs-tilstelning. «Nowruz er over 3000 år gammelt, og det har ingenting med Den islamske republikk Iran å gjøre. Nowruz betyr fred, vennskap, kampen mot alt som er negativt», svarer Sandberg til Nettavisen. På dette tidspunktet er det ikke kjent at han også har deltatt på den langt mer kontroversielle feiringen av Revolusjonsdagen, eller at bekjentskapet med Letnes var en del av bakgrunnen for tilstedeværelsen på nyttårsfeiringen.
 • Mai (ukjente datoer): Line Miriam Sandberg, som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, sender et notat eller «bekymringsmelding» til Statsministerens kontor om sin nylig fraseparerte manns forhold til Bahareh Letnes og det hun framstiller som sikkerhetsbrudd. (Det er Adresseavisen som senere skriver om dette i august, se nedenfor). 18. mai blir separasjonen offentlig kjent ved at Per Sandberg bekrefter den overfor media.
 • 11. juli: Sandberg søker om turistvisum til Iran via den iranske ambassaden i Oslo. Dette er samme dag som Fiskeribladet første gang omtaler relasjonen mellom Sandberg og Letnes.
 • 15. juli: Norges ambassade blir tatt på senga da det iranske utenriksdepartementet ringer og spør om hvilke møter Sandberg ønsker under besøket.
 • 16. juli: Departementene hjemme i Oslo, inkludert Sandbergs nærmeste stab, avkrefter overfor ambassaden å ha hørt om noen privat Iran-reise. De tror ferien er lagt til Tyrkia.
 • 17. juli: Sandbergs Iran-visum blir innvilget.
 • 19. juli: Sandberg kjøper flybilletter til Iran.
 • 22. juli: Statsråden reiser til Iran.
 • 23. juli: Sandberg informerer Nærings- og fiskeridepartementet om at han er i Iran.
 • 24. juli: Statsministerens kontor blir informert om at Sandberg er i Iran, i strid med de interne reglene han er pålagt av SMK.
 • 27. juli: Filter Nyheter skriver for første gang om at Sandberg er på privat reise i Iran sammen med Bahareh Letnes, og Sandberg kommenterer forholdet for første gang. Samme kveld omtaler også VG og Dagens Næringsliv ytterligere opplysninger om reisen.
 • 30. juli: Sandberg og Letnes kommer tilbake til Norge. «Jeg har hatt en ren, hundre prosent fantastisk ferie i Iran», sier statsråden til VG på Gardermoen. På spørsmål om han er blitt kontaktet av iranske myndigheter i løpet av ferien, svarer Sandberg «nei». Journalisten sier videre at «vi har sett at det har vært forespørsel om kontakt». Da svarer Sandberg: «Det er ganske normalt at når statsråder er ute og reiser at reisen blir kjent og så blir det spørsmål om møter. Men jeg har ikke fått denne typen henvendelser». Han avviser også at han har møtt næringsliv eller andre organisasjoner under reisen.
 • 31. juli: Sandberg leverer mobiltelefonen sin til departementet.
  • På Facebook kommenterer han de mange mediesakene om hans Iran-reise: «La det være sagt, jeg har vært på ferie, kanskje et kontroversielt reisemål for mange, men, flere og flere får øynene opp for Iran, kanskje et av de kanskje mest misforståtte landene i verden. Turismen til Iran er sterkt økende, Iran er et spennende sted å reise rundt i, og svært rik på kultur, vakker natur og tusenårige tradisjoner».
  • Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Bahareh Letnes er kjærester.
  • Statsministerens kontor bekrefter overfor Filter Nyheter at Sandberg varslet SMK først i løpet av de første dagene av Iran-oppholdet og «ikke i forkant slik rutinene tilsier».
Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes på ferie i Iran.
 • 1. august: Statsminister Erna Solberg (H) møter pressen og gjentar at Sandberg brøt regelverket da han ikke meldte fra hvor han skulle på ferie.
 • 2. august: Sandberg skriver på sin Facebook-side at han «absolutt ikke» har «noe ‘kjært forhold’ til hverken regime eller prestestyret i Iran. Jeg har aldri, absolutt aldri tegnet eller omtalt styret i Iran i positive ordelag, eller ‘hvitvasket’ et grusomt regime, og ‘pleier’ slett ikke kontakt med det».
  • Tre dager etter at statsråden kom tilbake til Norge (ifølge VG), tar PST hånd om Sandbergs telefon for å undersøke om den ble hacket i Iran og vurderer å destruere den.
  • Sandberg beklager at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han reiste til Iran: «Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av», skriver han i en epost til VG.
  • Stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) mener Sandberg bør vurdere sin egen sin egen framtid i Fremskrittspartiet.
 • 3. august: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som også tidligere har kritisert Sandbergs kontakt med iranske miljøer i Norge, sier at Erna Solberg bør vurdere Sandbergs rolle i regjeringen.
  • Sandberg opplyser om at han også tok med seg jobbtelefonen på et offisielt besøk til Kina mellom 21. og 26. mai i år. Departementet har ikke svart på spørsmål om hva som skjedde med denne telefonen i etterkant.
  • Sandberg og Bahareh Letnes er gjester i NRK-programmet Dagsnytt 18, der sistnevnte poengterer at hun ikke har «noe forhold til regimet i Iran» og avviser at hun er spion, slik noen har indikert.
 • 8. august: Tidligere etterretningssjef i Norge, Kjell Grandhagen, mener Sandberg bør vurdere sin stilling.
 • 9. august: Sandberg svarer på spørsmål fra pressen under et besøk på Skalldyrfestivalen i Mandal. Der sier statsråden at han «valgte å ikke varsle» Solberg om Iran-turen. På spørsmål om det var spesifikke grunner til at han ikke varslet, svarer han «det var det», men uten at dette blir utdypet.
  • CIAs tidligere Iran-sjef Norman T. Roule sier til Filter Nyheter at Sandbergs Iran-besøk kan tolkes som at statsråden toner ned landets «støtte til terrorisme», at det trolig vil bli brukt i iransk propaganda, og at innholdet i en hacket telefon både kan ha havnet i Russland og bli brukt til å lage spesialtilpassede hackerangrep mot for eksempel andre norske regjeringsmedlemmer.
  • Norges tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen støtter Roules uttalelser og mener Sandberg-saken øker i alvorsgrad.
  • Frps lokallag i Ås skriver et innlegg på Facebook der de ber Sandberg aktivt vurdere «hva han skal bruke tiden fremover på» og lenker til en sak om statsrådens deltakelse på feiringen av den islamske revolusjonen. Lokallaget betaler penger for å få innlegget distribuert.
 • 10. august: Ap-leder Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Sandbergs feiring av den islamske Revolusjonsdagen: «Det må tolkes som at man her gir et politisk signal», sier Støre. Miljøpartiet De Grønne mener Sandberg må gå av som fiskeriminister.
 • 11. august: TV 2 avslører at Per Sandberg flere ganger skal ha takket nei til sikkerhetsbrief fra PST i forkant av tidligere offisielle reiser til Russland og Kina. Sandberg bestrider dette overfor NTB og kaller det «ren løgn».
  • Datteren til Sandberg, Charlotte Kjær Sandberg (34), tar i et intervju med TV 2 avstand fra «falske rykter og løgner om min far, meg og andre i familien». Hun forteller at faren måtte skrinlegge de opprinnelige planene om å reise på ferie til Tyrkia på grunn av en uenighet mellom ham og ekskona Line Miriam Sandberg.
  • Per Sandberg poster et bilde av seg selv og kjæresten på Facebook med teksten «Vi står til ‘Dovre faller’»:
Fra Sandbergs Facebook-side lørdag 11. august.
 • 12. august: Adresseavisen avdekker at Sandbergs konfliktfylte skilsmisse (der begge parter har stevnet hverandre for retten) og forholdet til Bahareh Letnes i et sikkerhetsperspektiv var tema for Statsministerens kontor allerede i mai, da Line Miriam Sandberg skal ha sendt en bekymringsmelding om «fremmede makter» og Sandbergs nye kjæreste. Per Sandberg skal på sin side ha sendt en bekymringsmelding om ekskona til SMK for det han mener er lekkasjer av hans interne kalenderoppføringer fra regjeringsapparatet.
 • 13. august: Kilder opplyser til Aftenposten og flere andre medier at Per Sandberg skal gå av som fiskeriminister i et ekstraordinært statsråd mandag. Ifølge VG blir Harald Tom Nesvik (52), som var parlamentarisk leder for Frp på Stortinget fram til 2017, ny fiskeriminister.