Frp stilt til veggs etter asylsøker-innlegg og Boko Haram-leder kan være drept – dette bør du vite tirsdag 23. august

Ikke bland fakta inn i debatten min
Harald T. Nesvik (Frp) fikk kjørt seg noe voldsomt i Politisk kvarter i morges. Søndag skrev han om at «kvinner og barn ofres på asyl- og flyktninginstituttets alter», med henvisning til sommerens innvandringskritiske politimann-kronikk, uten å forholde seg til statistikk eller annen dokumentasjon. (Her er forøvrig vår omfattende faktasjekk av nevnte kronikk). I Politisk kvarter endte Nesvik opp i et «men vi må tørre å ta debatten»-hjørne mens programleder Bjørn Myklebust påpekte at ingen tall underbygger Frps premiss:
– (…) Føler du at du burde hatt en litt mer nyansert framstilling når du ser tallene fra SSB og statistikken fra Sverige?
– Nei overhodet ikke, fordi vi må tørre å bruke ord for å få igang en debatt.
– Uansett hva tallene sine?
– Nei, men jeg mener det er helt riktig at vi nå tar denne diskusjonen.
Apropos faktagrunnlag: Nettavisen baserer nå en hel runde innvandringsdebatt på at det var få “tradisjonelle norske navn” blant de tiltalte i saker ved Oslo tingrett i forrige uke.

 

Bombet terrorbønn
Lederen av Boko Haram, Abubakar Shekau, skal ha blitt påført dødelige skader i et luftangrep utført av nigerianske myndigheter fredag, i tillegg til at en rekke andre ledere av terrororganisasjonen ble drept. Angrepet skjedde mens terrorlederne var samlet til fredagsbønn i en landsby i det enorme skogsområdet Sambisa, et sentralt tilholdssted for skolejente-kidnapperne. Den nigerianske hæren har imidlertid bommet på meldinger om Shekaus død både i 2014 og 2013, og attentatet er foreløpig ikke bekreftet via andre lands etterretningstjenester. I fjor erklærte Shekau troskap til IS, men mye tyder på at organisasjonen har vært splittet de siste månedene. USA har tidligere utlovet en dusør på sju millioner dollar for opplysninger om hvor lederen befinner seg.
Beholder karaktersjokk
Høyre har de siste to årene ment at karakterer fra 5. klasse er «viktig for å unngå at elever og foreldre får «sjokk»» når barna begynner på ungdomsskolen, men partiet dropper nå forslaget. – Vi fjerner karakterkravet rett og slett fordi det er for tidlig med karakterer allerede i 5. klasse. Det er ingenting som tyder på at det vil gi et løft for elevene. Vi vil beholde dagens system med karakterer først i ungdomsskolen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som også leder Høyres programkomité for neste periode.  Han får dermed karakteren 6 av Audun Lysbakken (SV).

 

Statlige attentater
New York Times har skrevet en god og skremmende gjennomgang av Putin-kritikere som har endt opp døde under mystiske omstendigheter. «Gravejournalister, menneskerettighetsforkjempere, opposisjonspolitikere, varslere og andre russere som truer imaget om et sterkt og moralsk overlegent Russland, blir fengslet etter falske anklager, svertet i media og – med økende hyppighet – drept», skriver avisa. De antatt politiske drapene skjer både i inn- og utland, og metoder som giftmord er trolig ment å si klart fra til andre opposisjonelle om hvem som sto bak.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter