Fosen-demonstrantene kommer tilbake hvis ikke løftene holdes

Demonstranter utenfor slottet i februar 2023. Foto: Pål Nordseth.

Dagens viktigste saker om vindkraftverket på Fosen:

  • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) erkjente overfor reindriftssamene at det er et «pågående» menneskerettsbrudd: «Ja, denne dommen slår fast at konsesjonene, sånn som de er gitt, krenker de rettighetene som samene har, etter de konvensjonene vi skal følge, og at det er et brudd på menneskerettighetene […] Så svaret på det er ja», innrømmet han til VG etter å ha møtt reindriftssamene til et frokostmøte. 
  • Fosen-aksjonistene har avsluttet demonstrasjonene etter åtte dager, med en samling på Eidsvolls plass og videre en stille markering foran Slottet under statsråd. Politiet hadde i dag forberedt seg på at aksjonister kunne prøve å blokkere for statsrådbilene på vei til Slottet, men aktivistene holdt kun en symbolsk blokade på framsiden. (Se vår dekning på Twitter og Instagram). 
  • Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skal redegjøre om situasjonen i Stortinget 13. mars klokken 12.00. (I går hadde han et møte og en pressekonferanse med Sametingspresidenten og landbruksministeren og beklaget for første gang.)
  • Fosen-demonstrantenes talsperson Ella Marie Hætta Isaksen lover at de kommer tilbake dersom regjeringen ikke holder løftene de nå har kommet med: «Vi føler at vi skylder alle som har deltatt å avslutte før folk er utslitt. I dag så føltes det riktig å gå til siste instans, som er Kongen i statsråd, for å legge et siste press på regjeringen for at de skal holde løftene de kom med i går», sier hun til Dagbladet
  • Reindriftslederen for sørgruppen på Fosen, Leif Arne Jåma, åpner for at staten kan la 7–8 vindturbiner stå igjen, ifølge Adresseavisen. (Dette innebærer at ca. 90 prosent av de 80 vindturbinene på Storheia fjernes): «Da kan det ‘utredes’ – for å møte den kunnskapsløse argumentasjonen til Aasland, men det er allerede laget forskning på at reinen unnviker området, så området vil uansett være tapt for oss», sier Jåma. 
  • Les deg opp på Fosen-saken her!

SKYTER DEMONSTRANTER I CHILE: Fosen-halvøya er ikke det eneste stedet Statkraft er i klinsj med urfolk som krever sine rettigheter: Torsdag i forrige uke avfyrte politivakter ved en Statkraft-utbygging i Chile skudd mot protesterende urfolk, melder Bergens Tidende

Bilder viser hvordan demonstranter må plukke hagl ut av ryggen, og ifølge en ung mann skal være på sykehus etter å ha blitt truffet i et øye. Også ved tidligere konfrontasjoner skal demonstranter ha blitt skutt mot, i tillegg til å ha blitt gasset med tåregass, når de protesterte mot byggingen av vannkraft langs det lokalbefolkningen anser for å være en hellig elv. «Hvorfor gjør de ikke dette i sitt eget land, hvorfor må de krenke rettighetene våre?» sier en av demonstrantene til den chilenske avisa Interferencia

Statkraft startet byggingen av vannkraftverket Los Logos ved elven Pilmaiquén i 2019, ifølge sine egne nettsider. Selskapet eier allerede et annet kraftverk oppstrøms i den samme elva, som urbefolkningen blant annet knytter til overgangen mellom død og etterliv. Konflikten skal ha pågått i over to år, med politiet permanent til stede. «Det er selvsagt svært beklagelig at slike situasjoner oppstår. Statkraft Chile har i over seks år jobbet med å bygge en åpen og transparent dialog med lokalsamfunnene og representative urfolksorganisasjoner», sier selskapets pressetalsmann til BT.


LAVTHENGENDE KLIMAFRUKT: En ny rapport fra Det internasjonale energibyrået viser at det ble sluppet ut 122 millioner tonn metan fra olje og gassnæringen i 2022. Det er like mye som i rekordåret 2019, og utgjør omlag 40 prosent av verdens totale metanutslipp. Utslippene er ekstremt skadelige. Metanutslipp står for rundt 30 prosent av økningen i globale temperaturer siden den industrielle revolusjonen. Den forsvinner raskere enn karbondioksid, men er en mye kraftigere drivhusgass. Den gode nyheten er at fjerning av disse utslippene kan gjøres ved hjelp av enkel teknologi – det kan du lese mer om i ukas utgave av vår faste klimaspalte ELENDIG FREDAG. Klikk her for å lese den


PSST! Har du ikke tilgang på Filter KALDDUSJ skyldes det at du ikke har abonnement! Heldigvis er det bare et par klikk unna. Og med på det helt uforpliktende kjøpet får du andre faste spalter som Filter X, Filter KONSPI, Filter ANBEFALER, Filter KAFFE og ELENDIG FREDAG. Klikk her for å lese mer!


WAGNER-SJEF HEVDER BAKHMUT ER OMRINGET: Den strategisk viktige byen Bakhmut øst i Ukraina, der det før krigen bodde rundt 70 000 mennesker, har lenge vært under kraftige russiske angrep. Wagner-leder Jevgenij Prigozjin hevder nå i en video at Wagner-hæren har omringet byen, noe som ikke er bekreftet fra Ukraina eller uavhengige kilder. I videoen, filmet fra et tak på en inntil videre ubekreftet lokasjon, ber Prigozjin Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om å evakuere Bakhmut for å redde livene til ukrainske soldater, skriver Reuters. Ifølge Prigozjin har ukrainske styrker bare kontroll over én vei ut av byen, mens hans styrker okkuperer resten. Reuters har også geolokalisert en video publisert torsdag der man kan se Wagner-soldater i et område øst i byen, cirka 2 kilometer fra sentrum. 


FREDSPRISVINNER DØMT TIL FENGSEL: Belarusiske Ales Bjaljatski, leder av menneskerettsorganisasjonen Vjasna, er dømt til ti års fengsel. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. Bjaljatski var en av vinnerne av Nobels fredspris i 2022, men kunne ikke motta prisen personlig fordi han satt fengslet. Sammen med to av hans medarbeidere var han tiltalt for å ha smuglet penger inn i Belarus og for å finansiere demonstrasjoner, mens hans allierte mener rettssaken i realiteten er en hevn fra myndighetene for hans aktivisme. 


NESTLEDERKAMP I FRP: I dag bekrefter Erlend Wiborg at han stiller som kandidat som nestleder i Fremskrittspartiet, mens Bård Hoksrud bekreftet at han ønsket vervet i går. Dermed går det mot nestlederkamp på landsmøtet i slutten av april, etter at nåværende første nestleder Ketil Solvik-Olsen kunngjorde at han ikke stiller til gjenvalg, skriver VG.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.