Enkel teknologi, lavthengende klimafrukt

FORSLAGENE TIL HVORDAN man kan løse klimakrisen er mange. Noen vil terraforme Mars, og andre håper fusjonsreaktorer kan gi oss evig fornybar energi. En rapport som ble sluppet i forrige uke, viser at det finnes et klimatiltak som er langt enklere. Og langt mer effektivt enn man kanskje skulle tro. Mer om det i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE

  • Nye tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at én av syv biler som blir solgt i verden, er en elbil. Det skriver Carbon Brief på Twitter. For fem år siden var tallet én av 70.
  • Kina investerer massivt i nye kullkraftverk. Det skriver DN. I 2022 ble det godkjent bygging av 106 gigawatt kullkraft, noe som er mer enn en firedobling sammenliknet med 2021.
  • CO2-utslipp fra energi, den største utslippskilden, økte med mindre enn 1 prosent i 2022. Det viser ny forskning fra IEA. I 2021 var økning på 6 prosent. «Effektene av energikrisen resulterte ikke i den økningen i globale utslipp man først fryktet, og det er takket være veksten i fornybar energi, elbiler, varmepumper og energieffektiv teknologi», sier IEA-sjef Fatih Birol
  • Vanuatu vil avklare med Den internasjonale domstolen hvem som har ansvaret for klimaskade. Det

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.