Først nå tar Facebook hardere grep: Slår ned på Qanon-fantasiene

FBI frykter at enkeltindivider i den mangefasetterte Qanon-følgerskaren kan utgjøre en terrortrussel, men president Donald Trump virker tilfreds: «Jeg vet ikke mye om bevegelsen, annet enn at de liker meg godt, noe jeg setter pris på», har han svart på direkte spørsmål om den viltvoksende konspirasjonsteorien – som ikke bare har slått rot hos ytterliggående republikanere, men også populære influencere og hjemmeværende mødre med bekymring for barns liv og helse. Qanon-universet plasserer da også Donald Trump i sentrum av en oppkonstruert kamp mellom det gode og det onde, der sistnevnte blir forstått som en pedofil dypstatselite av demokrater, Hollywood-kjendiser og finanstopper. Selv om de fantasifulle, men forvirrede teoriene har sitt opphav i lite tilgjengelige diskusjonsforum som 4chan, 8chan og 8kun, har de i løpet av tre korte år fått stor spredning i etablerte sosiale medier – og spesielt på Facebook og Instagram. Men nå tar nettgiganten hardere grep.

Målet: Fjerne alle sider, grupper og Instagram-kontoer

I slutten av august varslet Facebook at de ville iverksette tiltak for å gjøre det vanskeligere å organisere seg for både følgere av Qanon og ulike amerikanske militser på plattformen. Ifølge Facebook selv ble over 1500 sider og grupper tilknyttet Qanon tatt ned, men fra tirsdag denne uka ble of...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.