Forskere om GMO-mat: – Rema 1000, Coop og Norgesgruppen driver skremselspropaganda

Antivitenskapelig, sludder, kunnskapsløst, og kommersielt kalkulert. Det er dommen fra forskerne Filter Nyheter har snakket med om torsdagens utspill fra Rema 1000, Coop og Norgesgruppen. – Dette er skremselspropaganda og ganske drøyt. Det er ikke rart folk blir redde for genmodifisert mat når tre matvaregiganter går ut og  gir inntrykk av at det er helseskadelig å spise maisen fordi den er sprøytet med et middel som kan gi deg hjerneskade. Jeg tror ikke de vet hva de snakker om. Men de tør ikke å la være å bli med på protesten, fordi de vet hvordan genmodifiserte organismer blir oppfattet av forbrukerne, sier forsker Tage Thorstensen ved divisjon for bioteknologi og plantehelse på NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi). Han snakker om torsdagens kronikk og avisoppslag i VG der toppsjefer i de mektigste dagligvarekjedene ber regjeringen trosse Miljødirektoratet og norske kontrollinstanser og si nei til å tillate import av den genmodifiserte mais-sorten 1507 til Norge. Selskapene bak matbutikkene stiller seg nå bak «Nettverk for GMO-fri mat og fôr», som fra før blant annet rommer flere av de norske bøndenes interesseorganisasjoner, Greenpeace og økologisk-forkjemperne i Oikos. – Vi er sterkt bekymret over at Miljødirektoratet anbefaler at en genmanipulert maistype (mais 1507) kan importeres til Norge, sa Coop-sjef Geir Inge Stokke til VG, mens Rema 1000 mener direktoratet «går baklengs inn i framtida» at «vi har et ansvar for at maten vi selger er trygg». Noen av advarslene i utspillet handler om at sprøytemidler «som kan gi hjerneskader på mennesker og dyr og påvirke foster» kan «havne på middagstallerkenen vår». «Tør regjeringen si ja til GMO i maten vår?...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.