FN-inspektører: Skyting mot atomkraftverk må stanse

INSPISERER KJERNEKRAFTVERK I KRIGSSONEN: Det er åpenbart at den fysiske integriteten til kjernekraftverket i Zaporizjzja er krenket en rekke ganger, og det er noe som simpelthen ikke kan fortsette, var budskapet til Det internasjonale atomenergimbyrået etter at inspektørteamet torsdag avsluttet sin første dag med inspeksjon av anlegget i Ukraina. Rafael Grossi, lederen for FN-organet og selv en del av delegasjonen, sier teamet akter å bli værende og fortsette inspeksjonene av strukturen selv om det har vært usikkert i hvilken grad de krigende partene forplikter seg til deres sikkerhet (beskytning kom «ubehagelig nær» i går, sa Grossi). Inspektørene skal ha rukket å ta hele området i besiktigelse i går, inkludert nødsystemer og kontrollrom, men den tekniske analysen av dataene de har samlet inn gjenstår, skriver Reuters.


SLETT INGEN SØLVTRÅD: Har du trøstet deg med at de høye strømkostnadene i det minste bidrar til å få fortgang det grønne skiftet? Vi har dårlig nytt til deg, som vanlig, på en fredag: Energikrisa er slett ikke en bra greie for klimaet. Det er det flere grunner til, og en av dem er at såvel u-land som store industrialiserte nasjoner brenner mer kull når naturgassen er så dyr (og i dag kom nyheten om at kullutvinningen på Svalbard skal fortsette til 2025). En annen er at inflasjonen gjør at mange utbygginger av fornybarprosjekter blir stilt i bero. Vi skriver mer om dette, og oppsummerer som vanlig ukas viktigste klimanyheter, i spalten ELENDIG FREDAG, som er ute nå – les her!AVVERGER NYTT UTGIFTSSJOKK: Regjeringen kommer strømkundene i møte ved å avlyse den varslede økningen i nettleie. Mellom seks og ti milliarder av statens flaskehalsinntekter brukes til å refundere nettselskapenes økte utgifter til strøm som går tapt i nettet – og dermed slipper disse å plusse på kundenes regninger (så langt i år har staten tjent 20 milliarder på slike flaskehalser, mot 5,3 milliarder i hele fjor, ifølge VG). «Dette skjermer både private forbrukere og bedrifter mot økte utgifter», sier energiminister Terje Aasland (Ap). Løsningen skal ha kommet på plass i går kveld, noe som var i grevens tid, ifølge nettselskapene. «Nettselskapene får nå tilført flere milliarder kroner som de så langt har lagt ut for selv», sier Kristin H. Lind i Energi Norge til avisa.


  • Neste uke får vår suite av faste spalter et nytt tilskudd! Fra og med torsdag skal vi nemlig lage ukentlige oppsummeringer av de viktigste nyhetene som har med strømkrisa å gjøre. Gå ikke glipp av Filter KALDDUSJ – som du får ved å abonnere, noe som er like billig som alltid (70 kroner i måneden og 30 dager gratis prøvetid). Klikk her for å lese mer!

ALT OG INGENTING ER FORANDRET: «By this point in his term, President Biden figured things would be different. His predecessor would have faded from the scene and the country would have restored at least some semblance of normalcy» skriver Peter Baker i New York Times i sin analyse av Joe Bidens valgkamptale på historisk grunn i Philadelphia i natt. «Normaliteten» har imidlertid latt vente på seg, idet hans forgjenger i Det hvite hus fortsatt trekker i tråder og utøver sin innflytelse over Det republikanske partiet, og slik representerer en fare for demokratiet og ryster verdens mektigste republikk i grunnvollene, ifølge Biden. Hvis det høres ut som en gjentakelse av presidentvalgkampanjen i 2020 er det fordi det er det det er, på tross av at presidenten og (den sannsynlige) utfordreren nå har byttet plass, skriver Baker: «A country torn apart by ideology, culture, economics, race, religion, party and grievance remains as polarized as ever. Mr. Biden has scored some bipartisan legislative successes, but he has been singularly unable to heal the broader societal rift that he inherited».

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen

Foto: Ralf169 (CC BY-SA 3.0)