Flere anonyme millioner til Frps valgkamp

Foreningen Aksjon for borgerlig valgseier gir ytterligere fem millioner kroner til Frp, melder den i dagOgså 10. juli fikk partiet fem millioner i bidrag fra foreningen, som i strid med hovedregelen i partiloven holder det hemmelig hvor pengene kommer fra.

I forkant av valgkampen i 2021 takket Venstre, Høyre og Krf nei til bidrag fra foreningen på grunn av anonymiteten. Frp vurderte det annerledes– Alle de andre høyrepartiene ser ut til å ha forstått det dypt problematiske ved å ta imot penger der giverne er hemmelige. At Fremskrittspartiet ikke forstår det, er svært uheldig, sa daværende Ap-nestleder Hadia Tajik den gang til Filter Nyheter. Også partilovnemndas leder Eivind Smith var kritisk: – Rapporter fra partier som mottar bidrag fra organisasjonen Aksjon for borgerlig valgseier gir ikke beskjed om hvem som egentlig ga pengene. Dette fremstår som en mangel i det systemet som skal bidra til åpenhet om hvordan partiene er finansiert. Resultatet blir at offentligheten ikke får vite hvem som ga store beløp i indirekte partistøtte, sa han.

Filter Nyheter avslørte samme år at Frp-profil Carl I. Hagen fikk pengegaver fra anonyme personer via et smutthull i reglene. Da var det komiteen «Carl I. Hagen på Tinget», ledet av en venn av kandidaten, som brukte 250 000 kroner til hans valgkamp om en stortingsplass for Oppland Frp.
 


  • STØTT FILTER NYHETER – KJØP ET ABONNEMENT. For 100 kroner i måneden får du alle våre nyhetsbrev, papirmagasin i posten, og vissheten om at du bidrar til å bygge opp en avis som satser på seriøs journalistikk istedet for klikk-åte og sensasjonalisme. Klikk her for å bli abonnent!

VIL IKKE DRIVE VALGKAMP MED «STEIGAN-TENDENSER»: Rød Ungdom i Nordland boikotter årets valgkamp i Nordland i protest mot at Per Gunnar Skotåm står på fylkestingslista til moderpartiet Rødt. Det melder Klassekampen i dag. Skotåm er styreleder, aksjonær og en sentral bakmann i oppbyggingen av Steigan.no, kanskje landets fremste konspi-nettsted og ifølge Faktisk en velvillig forsterker av propagandastøy fra Moskva og St. Petersburg. – Det handler om at vi mener at det er på vår plass å ta et oppgjør med Steigan-tendensene i partiet, sier Rød Ungdom-leder, Liv Müller Smith-Sivertsen, til NRK. Skotåm selv har ikke besvart Klassekampens henvendelser om kritikken, men sa til avisa i fjor at han ikke vurderte sine verv i partiet som følge av kritikken av nettstedet.

EIDE LAKSE-AKSJER SOM STATSRÅD: Da Bjørn Arild Gram (Sp) ble kommunal- og distriktsminister høsten 2021 beholdt han aksjer i lakseselskapet NTS i fire måneder. Gram kjøpte aksjene for den han anslår var 5000 kroner i 2005, og fikk 85 000 for dem når han solgte. På det tidspunktet var NTS kjøpt opp av konkurrenten Salmar. «Salget skjedde i forbindelse med at store aktører kjøpte seg opp i selskapet»skriver Gram til TV 2. Forsvarsdepartementet, der Gram i dag er statsråd, sier til kanalen at statsråden ikke satt på innsideinformasjon på salgstidspunktet.

Gram eide også Telenor-aksjer da han ble statsråd, men solgte disse da han tiltrådte fordi departementet har ansvar for saker om elektronisk kommunikasjon og digitalisering.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i gang med en gjennomgang av regelverket rundt aksjehandel for medlemmer av regjeringen i kjølvannet av Borten Moe-saken i sommer. Støre sier til TV 2 at han legger til grunn at alle regjeringens medlemmer følger retningslinjene og viser stor aktsomhet når det gjelder aksjeeierskap og habilitet.
 

MER STRØM-BRÅK: Juli måned ga inntrykk at vi er godt ute av strømkrisa. Månedsprisen i alle de fem norske prisområdene endte på under 70 øre/KWh, og for første gang siden strømstøtteordningen ble innført i 2021, vil ingen nordmenn få utbetalt strømstøtte. Nå varsler også analytikere at de ikke venter noen reprise av 2022 til høsten. I store deler av landet spår de priser på rundt 1 krone/KWh. I Europa skjer det imidlertid ting som viser at krisen er langt fra over. Klikk her for å lese mer om det i ukas utgave av vår faste strømspalte Filter KALDDUSJ.
 


  • KJØP ABONNEMENT FOR TILGANG TIL VÅRE FASTE SPALTER. For 70 kroner i måneden får du Filter KAFFE hver morgen; Filter KALDDUSJ og Filter ELENDIG FREDAG hver uke. Slik holder du deg oppdatert på energikrisa, klimapolitikken og det generelle nyhetsbildet. Klikk her.

VENTER IKKE BRÅK: I kveld (norsk tid) forlater Donald Trump sin golfklubb-residens i New Jersey og flyr til Washington DC for å møte i samme domstolshus, ti minutter fra Det hvite hus, der mange av Kongress-stormerne fra 6. januar har blitt dømt. Sikkerhetsoppbudet skal være stort ved E. Barrett Prettyman-bygningen på Constitution Avenue, og det er ventet et visst oppmøte av Trump-fans, før ekspresidenten formelt skal forkynnes den desidert mest alvorlige strafferettslige tiltalen mot ham – for forsøk på å omstøte valgnederlaget i 2020. The New York Times skriver imidlertid at det per i går kveld ikke forelå kredible trusler eller var ventet organiserte forsøk på å skape trøbbel for prosessen. 

Selve høringen blir en enkel affære: Trump ventes å erklære seg ikke skyldig, får betingelsene for å bli løslatt og reiser så hjem. Det blir heller ikke denne gangen bli tatt noe klassisk «mug shot» av ekspresidenten.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.