Fjernet demonstranter med makt

DEMONSTRANTER FJERNET I DAG: I ettermiddag ble sju av de unge aktivistene som lenket seg fast ved inngangen til regjeringsbygninger i Keysers gate i Oslo fjernet med makt av politiet. Aktivistene slo seg ned utenfor dørene etter at politiet i natt bar dem ut av foajeen til Olje- og energidepartementet, der 13 hadde sittet siden torsdag. Det er i skrivende stund fortsatt aktivister som markerer ved andre innganger. I Keysers gate, som på forhånd var sperret av, ble demonstrantene båret bort av politiet etter registrering av ID, og bakgrunnen for aksjonen er at departementene vil ha sideinnganger fri til samfunnskritisk personell. Følg vår dekning på Twitter.

Aksjonistene markerer seg mot vindkraftverkene på Fosen-halvøya i Trøndelag, som Høyesterett i 2021 slo fast er i strid med samenes rett til kulturutøvelse og reinsdrift. SV vil kreve statsministerens redegjørelse for hvorfor ingenting skjer med de ulovlig oppsatte turbinene, mer enn 500 dager etter dommen – stortingsrepresentant Lars Haltbrekken kaller det «en svært alvorlig sak for rettsstaten»Maren Irene Gåre Bakkevoll i Arbeiderpartiets samepolitiske råd påpeker i en VG-kronikk på det absurde i at «samisk ungdom er de som blir kjørt bort i politibiler, når det er regjeringen som er ansvarlig for brudd på menneskerettighetene».

Sametingspresident Silje Karine Muotka møtte demonstrantene i søndag kveld og uttrykte sin støtte. Klokka to i natt sluttet den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg seg til aksjonen utenfor departementet. 


HAN OVERLEVER NOK DETTE: I skrivende stund venter vi fortsatt på at Rishi Sunak og Ursula von der Leyen skal kunngjøre detaljene i den nye Nord Irland-protokollen, som skal løse problemene med kontroll av varer mellom Storbritannia den britiske provinsen uten å lage merkbare grensebarrierer innad på den irske øya. Bare det at det skjer i Windsor, og at EU-kommisjonenes president skal møte kong Charles i løpet av dagen, har fått den gamle Brexit-hærføreren Nigel Farage til å tenne på alle pluggene: «I think this is absolute disgraceful of Rishi Sunak to even ask the King to get involved in something that is overtly political in every way», sier han. The Guardian lister opp alle gruppene som mer eller mindre villig må akseptere den nye avtalen for at Sunak skal kunne inkassere en seier: Det unionistiske nordirske partiet DUP, den euroskeptiske fløyen av det konservative partiets parlamentsgruppe, partiets medlemmer, det nordirske folket og de britiske velgerne. Den erkekonservative, tidligere Brexit-ministeren Jacob Rees-Mogg er imidlertid klar på at det er uaktuelt å felle Sunak og bytte partileder igjen.
 


  • Få Filter til frokost hver dag! Nyhetsbrevet Filter KAFFE oppsummerer hver natt hva som er de viktigste nyhetene og serverer dem i en rykende varm kopp hver morgen før klokka 07. Det er bare ett av tilbudene du kan glede deg med som Filter-abonnement. Klikk her for å bli en!

SKAL HA ANGREPET AWACS-FLY: Belarusiske antikrigspartisaner skal ha påført et russisk overvåkingsfly store skader i angrep på en militær flystripe rundt 12 kilometer fra hovedstaden Minsk. Partisan-organisasjonen BYPOL hevder den brukte to droner for å slippe bomber ned på flyet, et såkalt Beriev A-50 til den nette sum av 330 millioner dollar og et av de totalt ni russiske early warning and control aircraft (Awacs) som er operative.

Skadene på flyet er ikke verifisert, men både russiske og belarusiske militærbloggere rapporterte om eksplosjoner på flyplassen søndag. En rådgiver til den belarusiske eksilopposjonslederen kaller aksjonen den mest vellykkede siden starten av fjoråret, og at droneoperatørene som sto bak har flyktet landet og er i trygghet.


SPENT OM MOLDOVA-REGION: Kreml har ytret «bekymring» for Transnistria, den russisk-dominerte utbryterregionen i Moldova der russerne hevder Ukraina og andre europeiske land eskalerer en allerede spent situasjon. «Situasjonen er uavklart, men vi vet at våre motstandere i det ukrainske regimet så vel som deres europeiske allierte er kapable til forskjellige former for provokasjon», sa talsmann Dmitrij Peskov i dag.

Moskva presiserte forrige uke at det vil reagere på et angrep på russiske «fredsbevarende» styrker i regionen, som et angrep på selve Russland. Moldovas president Maia Sandu har en annen oppfatning av hvem det er som setter situasjonen på spissen: Hun har advart mot at prorussiske krefter kan forsøke et statskupp.

  • Foto: Filter Nyheter