– En dekkmanøver: Slik utviklet Israel atomvåpen med Norges hjelp 

Foto: Marie Lytomt Norum/Google Earth

– Israel kjøpte tungtvann fra Norge, fordi avtalen i praksis innebar at Norge ikke skulle utøve noen kontroll.

Det slår seniorforsker Sverre Lodgaard (78) fast, når Filter Nyheter møter ham på kontoret til Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) i Oslo.

– Det var ingen interesse i Stortingets utenrikskomité for å ta opp saken, forteller tidligere SV-leder Theo Koritzinsky.

I 1959 solgte et halvstatlig norsk industriselskap 20 tonn tungtvann til Israel, under vage forutsetninger om at tungtvannet ikke skulle benyttes til atomvåpenproduksjon. Tungtvann er viktig i reaktorer som produserer plutonium til bruk i atomvåpen.

Forsker Sverre Lodgaard og SV-veteran Theo Koritzinsky fikk begge avgjørende roller i å få Norge til å trekke seg fra den hemmeligstemplede tungtvannsavtalen.

Dette er historien om hvordan Israel i det skjulte lyktes med å bygge opp atomreaktoren Dimona – og om hva som skjedde i kulissene da Norge valgte å bidra.

Ville Israel ha lyktes i å utvikle atombomber uten Norges hjelp? 

Produsert av Norsk Hydro – solgt via Noratom

Lodgaard var 34 år og ledet en studie ved fredsforskningsinstituttet SIPRI i Stockholm, da han i 1979 avslørte Norges salg av tungtvann til Israel.

Jula 1978 lagde forskeren en liste over internasjonale tungtvann-transaksjoner. Med oversikt over markedssituasjonen, men uten...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.