«Terroristene skal bekjempes»: Dette sa statsministeren om Marokko-angrepet i nyttårstalen

Drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko rystet Norge i midten av desember, og like før jul ble det langt på vei klarlagt at ugjerningen var begått av islamister som sympatiserer med terrororganisasjonen IS og hadde filmet ett av drapene for å legge ut video på nettet.

Statsminister Erna Solberg gjorde endringer i kveldens forhåndsinnspilte nyttårstale – der det overordnede temaet var barn – for å kommentere terrorangrepet mot to kvinner med bånd til Norge.

I talen refererer hun både til nordmenns erfaring med terror fra 22. juli 2011, og snakker om at responsen både må være «å slå  ring om de verdiene terroristene angriper», og å bekjempe dem militært.

Her er hele passasjen om terrorangrepet (uthevet), med overgangene til andre temaer: 

«(…) Sammenlignet med store deler av verden er norske barn privilegerte. I noen land får mange barn ikke utdanning. Mange barn får en utdanning som er så dårlig at den ikke kan brukes til noe. Og altfor mange barn vokser opp i krig og konflikt.

Derfor er Norge en pådriver for at verden skal nå FNs bærekraftmål. Mange nordmenn jobber engasjert med dette utenfor Norge. Bistandsarbeidere arbeider for utvikling og økt rettferdighet. Personell i Forsvaret for sikkerhet og demokrati.

Dessverre er det stadig behov for væpnet innsats i kampen mot terror. Det fikk vi en påminnelse om like før jul.

Da mottok vi nyheten om at islamistisk terror hadde rammet to unge kvinner på en feig og hensynsløs måte i Marokko.

Denne julehøytiden har venner og familie i Danmark og Norge sårt savnet to flotte, unge mennesker med livene foran seg. Vi sørger med dere, og tenker mye på dere.

Etter 22. juli vet vi så altfor godt hvilken smerte terror utløser. Samtidig lærte vi hvor viktig det er å sammen slå ring om de verdiene terroristene angriper:

Frihet, åpenhet, demokrati og rettferdighet.

Det gjør vi også denne gang. Terroristene skal ikke vinne frem.

De skal bekjempes. Det skjer både gjennom utvikling og gjennom en stor internasjonal militær innsats. Norske soldater bidrar også.

De gjør en viktig jobb for oss alle. For vårt demokrati. For vår frihet. Langt borte fra Norge.

Mange av dem tilbringer også julen borte fra sine kjære.

Jeg vil hilse spesielt til dere, og til bistandsarbeidere og nordmenn ellers på jobb i utlandet, og takke for innsatsen. Dere er et forbilde for barna deres og for oss alle. (…)»

Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept på ferie i Marokko.