«Terroristene skal bekjempes»: Dette sa statsministeren om Marokko-angrepet i nyttårstalen

Drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko rystet Norge i midten av desember, og like før jul ble det langt på vei klarlagt at ugjerningen var begått av islamister som sympatiserer med terrororganisasjonen IS og hadde filmet ett av drapene for å legge ut video på nettet.

Statsminister Erna Solberg gjorde endringer i kveldens forhåndsinnspilte nyttårstale – der det overordnede temaet var barn – for å kommentere terrorangrepet mot to kvinner med bånd til Norge. I talen refererer hun både til nordmenns erfaring med terror fra 22. juli 2011, og snakker om at responsen både må være «å slå  ring om de verdiene terroristene angriper», og å bekjempe dem militært. Her er hele passasjen om terrorangrepet (uthevet), med overgangene til andre temaer:  «(...) Sammenlignet med store deler av verden er norske barn privilegerte. I noen land får mange barn ikke utdanning. Mange barn får en utdanning som er så dårlig at den ikke kan brukes til noe. Og altfor mange barn vokser opp i krig og konflikt. Derfor er Norge en pådriver for at verden skal nå FNs bærekraftmål. Mange nordmenn jobber engasjert med dette utenfor Norge. Bistandsarbeidere arbeider for utvikling og økt rettferdighet. Personell i Forsvaret for sikkerhet og demokrati. Dessverre er det stadig behov for væpnet innsats i kampen mot terror. Det fikk vi en påminnelse om like før jul. Da mottok vi nyheten om at islamistisk terror hadde rammet to unge kvinner på en feig og hensynsløs måte i Marokko. Denne julehøy...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.