Terrorforsker om halshugging av kvinne: – En så fryktelig video kan slå begge veier for IS

I en video som antas å ha blitt spilt inn før drapene, sverger de fire mennene troskap til IS. Dette ble publisert separat fra den omtalte drapsvideoen.

Norske myndigheter regner i dag drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko i midten av desember som terrorisme utført av menn som sympatiserer med IS. En video på i overkant av ett minutt som viser drapet på én av kvinnene, framstår som en sentral del av terrorhandlingen og har blitt spredd både i sosiale medier og via ulike nettsteder både i Norge og utlandet.

– Det man ser i videoen er en halshugging. En kvinne ligger på bakken mens minst én mann skjærer av henne hodet. Man ser at kvinnen er i live da dette starter. I bakgrunnen hører man at mennene snakker, sier terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt til Filter Nyheter.

Eksperten på voldelig islamisme og terroristers nettbruk har sett videoen én gang, mens det ennå var uklart hvorvidt den var autentisk. Videoen bidro til at Norge og Danmark tidlig fryktet at det lå et terrormotiv bak drapet på turistene. Verken marokkanske, danske eller norske myndigheter har gått ut med en eventuell identifisering av offeret som ble filmet. Den andre kvinnen er ikke synlig i videoen. Den gir heller ikke noen indikasjon på hva som skjedde forut for halshuggingen. En mann som snakker arabisk i opptaket gir trolig uttrykk for at handlingen er rettet mot «fiender av Allah» og er hevn «for våre brødre» i Syria. Forut for angrepet filmet de antatte gjerningsmennene også en separat video der de sverger troskap til IS foran et IS-flagg. (Bildet over).

– Ikke gitt at den øker oppslutningen til IS

Selve drapsvideoen framstår som filmet med mobilkamera med en enkel lyskilde i én uklippet sekvens og uten tekst eller tillagt lyd/musikk. Dette skiller den markert fra regisserte, flerkamera-produserte og «profesjonelt» redige...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.