Også USA står overfor en helsemessig katastrofe som potensielt vil få enorme konsekvenser for svært mange innbyggere.

De siste tallene viser at 14 372 mennesker per i dag er bekreftet smittet av koronaviruset i USA, mens 218 er døde – og kurven stiger rett til værs.

Noe av årsaken kan være at Donald Trump i snart to måneder har møtt epidemien med lite kunnskap, høy selvtillit og sviktende tiltak. Når det i løpet av kort tid går opp for amerikanerne at Trump har latt dem i stikken, betyr det slutten for hans tid som president, spår gjestekommentator Pete Wehner i The Atlantic.

Wehner er republikaner, men har i lang tid vært kritisk til Trumps «giftige kombinasjon av uvitenhet, følelsesmessige ustabilitet, demagogi, selvsentrisme og hevngjerrighet».

Den «allvitende» Trump ble rett og slett tatt på senga av koronaepidemien, selv om han i dag insisterer på det motsatte.

Men hei, døm selv – her er hva nummer 45 har uttalt om viruset fra januar til i dag:

22. januar: «Fullstendig under kontroll»

Etter at det første tilfellet av korona-smitte var bekreftet i den amerikanske delstaten Washington, lot Donald Trump seg intervjue av tv-kanalen CNBC. «Vi har det fullstendig under kontroll. Det er én person, som kom hit fra Kina, og vi har det under kontroll. Det kommer til å gå helt fint», sa presidenten da.

24. januar: «Alt kommer til å gå bra»

30. januar: «Vil få en veldig fin slutt»

På dette tidspunktet var fem amerikanere bekreftet smittet: «Vi tror vi har det veldig under kontroll. Vi har svært få problemer i dette landet akkurat nå – fem. Og disse menneskene blir stadig bedre. Men vi jobber tett med Kina og andre land, og vi tror det vil få en veldig fin slutt. Så det kan jeg love dere».

2. februar: «Vi har i hovedsak stanset det»

Han fortsatte noen dager senere: «Vel, vi har i hovedsak stanset det, det som har kommet fra Kina. Vi kan ikke ha tusenvis av mennesker med dette problemet, koronavirus, som kommer hit. Så vi må se hva som skjer, men vi stanset det, ja».

https://twitter.com/KevinlyFather/status/1234894143748358144

10. februar: «Vil forsvinne på mirakuløst vis»

Under et folkemøte i Manchester, New Hampshire uttalte han følgende: «Og forresten: Viruset. De jobber hardt. Det ser ut som at i april, du vet, i teorien, når det blir litt varmere, så vil det forsvinne på mirakuløst vis. Håper det er sant. Men vi gjør det veldig bra i landet vårt.

24. februar: «Koronaviruset er under kontroll i USA»

53 amerikanere var bekreftet smittet på dette tidspunktet: «Aksjemarkedene begynner å se veldig bra ut, synes jeg!»

25. februar: «Synes vi gjør en flott jobb»

På reise til India gjentok Trump at USA har full kontroll på viruset – og understreket at alle smittede og syke amerikanere var i ferd med å bli bedre: «Det er veldig få som har det, og de som har det… De er i ferd med å bli bedre. De blir bedre, alle sammen. Når det gjelder hva vi gjør med viruset, så synes jeg vi gjør en flott jobb».

26. februar: «Faren for det amerikanske folk er veldig lav»

«På grunn av alt vi har gjort, er faren for det amerikanske folk veldig lav», slo Trump fast, før han under spørsmål-og-svar-seansen etterpå kom med følgende prediksjon: «Når du har 15 personer [med viruset, red. anm.], og de 15 i løpet av noen dager kommer til å være nede i nesten null… Det er en veldig bra jobb vi har gjort».

28. februar – del 1: «Dette er deres nye bløff»

«Nå politiserer Demokratene koronaviruset», begynte Trump under et folkemøte i Charlestone, før han sammenlignet kritikken mot virushåndtering med anklagene om russisk innblanding i presidentvalget og riksrettsprosessen: «Dette er deres nye bløff».

28. februar – del 2: «Det er som et mirakel, det vil forsvinne»

Han ga seg ikke: «Det kommer til å forsvinne en dag, det er som et mirakel, det vil forsvinne».

https://twitter.com/cosmicdatabase/status/1233481181989085187

5. mars: «Bare 129 tilfeller og 11 dødsfall»

«Vi jobber veldig hardt for å holde disse tallene så lave som mulig», forsikret Trump da USA «på grunn av rask handling» med å stenge grensene «bare» hadde «129 tilfeller (40 amerikanere som har kommet hjem) og 11 dødsfall».

6. mars: «Vi stengte det ned, vi stoppet det»

Da Trump signerte lovforslaget som sikret finansiering til å bekjempe koronakrisen, kom han med følgende analyse: «Det kom uventet for flere måneder siden. Jeg hørte om det i Kina. Det kom fra Kina, og jeg hørte om det. Og gjorde noe bra: Vi stengte det ned, vi stoppet det».

Samme dag besøkte han det amerikanske smittevernbyrået CDC – du må nesten bare høre det usammenhengende våset her (han skrøt også av hvor mange mennesker han klarer å samle i folkemøter, samt at han fortsatt håndhilser):

9. mars: «Ingenting er stengt, livet og økonomien går videre»

Noen dager senere fortsatte han å tvære på sin favoritt-anologi, fremført flere ganger tidligere, om hvor mange som dør av influensa i USA i løpet av et år:

10. mars: «Bare forhold dere rolig. Det vil forsvinne»

«Vi er forberedt», sa Trump da han møtte pressen. «Og vi gjør en flott jobb. Og det vil forsvinne. Bare forhold dere rolig. Det vil forsvinne». På dette tidspunktet var 994 bekreftet smittet og 30 døde.

15. mars: «Har enorm kontroll»

Da kurven steg brått til 3680 smittede og 68 dødsfall på bare noen dager, måtte Trump nesten komme med en slags innrømmelse: «Det er et veldig smittsomt virus, det er utrolig», sa han, og la til: «Men det er noe vi har enorm kontroll over».

17. mars: «Jeg har følt at dette er en pandemi»

Dagen etter hadde pipa fått en litt annen lyd: «Dette er en pandemi. Jeg har følt at dette var en pandemi lenge før det erklært som en pandemi».


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

  • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
  • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
  • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
  • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
  • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

  • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
  • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!