Dette er «terroristen» Raman Pratasevitsj (26): Har kjempet mot diktatoren i ti år

En statlig flykapring under påskudd av en bombetrussel, beordret av presidenten selv. Hviterussiske sikkerhetsstyrker (KGB) pågrep søndag kveld journalist og aktivist Raman Pratasevitsj (26) etter at Ryanair-flyet som han satt på fra Aten til Vilnius ble omdirigert til Minsk, hovedstaden i Hviterussland. Pratasevitsj har vært etterlyst i Hviterussland siden november og står på KGBs liste over terrorister. Dersom han blir dømt for terrorhandlinger, risikerer han dødsstraff. I en video som ble sluppet på en myndighetsvennlig Telegram-kanal mandag, tilstår Pratasevitsj å ha «organisert masseopptøyer» i Minsk i fjor. Strafferammen for det er inntil 15 år. I videoen sier han også at han samarbeider med politiet i deres etterforskning, at han er ved god helse og har blitt behandlet korrekt i henhold til loven. Kjæresten, Sofia Sapega (23), som ble pågrepet samtidig med Pratasevitsj, opptrer i en liknende tilståelsesvideo. Faren til Pratasevitsj har i etterkant sagt at det så ut som at sønnen var blitt presset til å tilstå. Hviterussiske myndigheter skal visstnok hyppig bruke tilståelsesvideoer som bevis i straffesaker og til å true opposisjonen til stillhet. Ifølge Det hviterussiske innenriksdepartementet holdes Pratasevitsj i varetekt i Minsk No. 1 Detention Center. Departementet avviste tidligere rapporter om at journalisten hadde blitt sendt til sykehus i k...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.