De nye tallene bekrefter at Norge ligger langt bak Danmark i å støtte Ukraina

Foto: Nato (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Representanter fra Kiel-instituttets Ukraine Support Tracker fortalte fredag 16. februar at Europa må minst doble sin militære støtte for å kompensere for et eventuelt bortfall fra USA. Danmark er Nordens desidert største giverland og er vesentlig større enn Norge.

Tallene ble framlagt under en sikkerhetskonferanse i München, og dekker det som landene har meddelt i perioden fra januar 2022 til 15. januar i år. 

USAs bistand har stoppet opp

Ukraine Support Trackers forrige oppdatering strakk seg fram til og med oktober i fjor. De nye oversiktene viser at USAs bistand i mellomtiden har bremset kraftig opp. Årsaken er at den amerikanske kongressen ikke har kommet til enighet om en ny støttepakke til Ukraina.

Europas bistand fortsetter å vokse. Fram til nå har EU og medlemslandene tildelt og gitt langsiktige løfter om bistand for totalt 144 milliarder euro fram til 2028, hvor verdier for 77 milliarder har funnet veien til Ukraina. Fordelingen mellom finansiell og militær støtte er omtrent 50/50. 

– Med den endelige godkjenningen av EUs langsiktige pakke på 50 milliarder euro frem til 2028, virker den økonomiske bistanden til Ukraina å være sikret. Hva gjelder den militære bistanden, er situasjonen mye mer uavklart, sa Christoph Trebesch, forskningsdirektør ved Kiel-instituttet og leder for prosjektet.

Militær bistand viser fallende tendens

Siden forrige oppdatering har giverlandene gitt nye løfter om...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.