CIA-agenter og hacking: Slik spionerte Qatar på Fifa

QATAR SKAL HA OVERVÅKET FIFA: En ny avsløring fra den sveitsiske rikskringkasteren SRF finner at qatarske myndigheter ansatte tidligere CIA-agenter for å spionere på Fifa. Tidligere CIA-agent Kevin Chalker, som leder det amerikanske selskapet Global Risk Advisors, skal ha blitt ansatt for å overvåke og hacke pc-ene til Fifa-toppene. Målet skal ha vært å få tak i informasjon om hva Fifa planla å gjøre med VM 2022 etter all kritikken Qatar fikk for både korrupsjon og brudd på menneskerettigheter – og dermed sikre at Qatar ikke ble fratatt mesterskapet. Minst 66 agenter skal ha blitt ansatt over en niårsperiode, til et budsjett på 387 millioner dollar (4 milliarder norske kroner). 

Den sveitsiske rikskringkasteren har publisert powerpoint-presentasjoner som viser hvordan Global Risk Advisors lagde strategiske planer for å «gjenopprette Qatar til en posisjon med makt og innflytelse og proaktivt avskrekke potensielle angrep». I det de kaller «Project Merciless» («Prosjekt Nådeløs») står det at Qatar «proaktivt» må samle informasjon om blant annet daværende Fifa-topp Sepp Blatter og hans «underordnede» som «nedverdiger VM i 2022». I et annet prosjekt, kalt «Clockwork», står det spesifikt at de skal: «Starte propagandakampanjer for å svekke svært fremtredende personer.»

Chalker, som benekter alle anklagene, skal selv ha dratt til Sveits for å plante overvåkingsutstyr på hotellrommene til Fifa-toppene og journalister. Nå etterforskes han av FBI, skriver AP. Ifølge NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er denne avsløringen det eneste som kunne fått Fifa til å ta fra Qatar mesterskapet, dersom funnet hadde blitt avdekket tidligere.


DØMT FIRE DAGER FØR NAZIMARSJ I OSLO: Les vår siste artikkel om personene bak maskene i nazimarsjen her. Én av dem er den volds- og rasisme-dømte nazisten Marcus Hansson (34) fra Kristianstad i Skåne i Sverige. Så sent som tirsdag 25. oktober – fire dager før DNMs markering i Oslo – ble 34-åringen dømt i tingretten i Helsingborg for vold mot ei 16 år gammel jente, til seks måneder fengsel.


  • Støtt Filter Nyheters arbeid med undersøkende journalistikk om ekstremistiske miljøer! Kjøp et abonnement i dag – eller doner en valgfri sum til VIPPS 73 15 46.


SKYTER DEN SOM DESERTERER: Britisk etterretning sier russerne nå truer med å skyte egne soldater som gjør retrett fra fronten. Generaler i den russiske hæren skal ha bedt sine underordnede om å ta i bruk våpen mot soldater som forsøker å desertere og kanskje også godkjent drap mot de som ikke føyer seg etter én advarsel, i seg selv et klart vitnesbyrd på hvor lav moral og disiplin det er blant de russiske styrkene, ifølge Storbritannias forsvarsdepartement.

Samtidig har Russlands president Vladimir Putin signert en ny lov som åpner for å verve personer som er dømt for alvorlig kriminalitet til Ukraina-krigen. Det kommer fram i en nyhetsmelding fra det statsstyrte russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Unntatt er blant annet personer som har et rulleblad med forræderi, spionasje, overgrep mot barn, terrorisme, ekstremisme, hatkriminalitet eller ulovlig omhandling med radioaktive stoffer. VG skriver at det foreløpig er uklart om personer som dermed er domfelt for drap, vold eller seksuelle lovbrudd mot andre enn barn kan verves. Tidligere i dag meldte RIA Novosti at 318 000 russere er mobilisert til krigen etter kunngjøringen 21. september. 49 000 personer skal ifølge statlige russiske tall allerede være utplassert i Ukraina, mens resten er under opptrening. 

I Kherson-regionen er det stadig tegn til en nærstående russisk tilbaketrekning, men en informasjonsblackout gjør at det kommer lite oppdatert informasjon fra regionen. Ukrainske styrker bør nå være i stand til å gjenerobre den strategisk viktige byen ved samme navn, sa USAs forsvarsminister Lloyd Austin i går, men en av få vestlige journalister i området – BBCs Jeremy Bowen – sier han ser påfallende få tegn til oppbygging av militære styrker. 


GUTERRES – ALARMIST ELLER SANNSIGER? FNs generalsekretær har markert seg som tydelig stemme i klimaspørsmål og er opphavsmann til internaliserte klimabevegelse-fraser som «kode rød for menneskeheten», «et litani over brutte klimaløfter» og «et kollektivt selvmord». Er António Guterres en alarmist, slik klimaskeptiske tunger skal ha det til? Tja – det er kjent at forskernes klimarapporter blir slipt ned av politikere og interessegrupper før lansering, og utkastene har ofte vist seg å ligge nærmere Guterres’ utspill når de er blitt lekket. Vi skriver om 73-åringen som helt sikkert vil ta en sentral rolle under klimatoppmøtet COP27 i Egypt til uka, i klimaspalten ELENDIG FREDAG. Klikk her for å lese den.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen

  • Få full tilgang til Filters klimanyhetsbrev, energinyhetsbrev, ekstremismenyhetsbrev og andre faste spalter og e-postutsendelser ved å tegne et abonnement til 70 kroner i måneden og ingen oppsigelsestid. Klikk her for å prøve 30 dager gratis.