Byrådsleder: Samarbeid krevende når Rødt «i praksis løper Putins ærend»

HARDE ORD MOT SAMARBEIDSPARTNER: Motstanden i Rødt mot å hjelpe Ukraina med våpen gjør Oslo-samarbeidet med Arbeiderpartiet mer krevende, mener Aps byrådsleder Raymond Johansen (Rødt er fast støtteparti i bystyret, selv om det ikke har ønsket å delta i selve byrådet). I et intervju med Klassekampen anklager Johansen hovedstadens lokale Rødt-leder Siavash Mobasheri for å «i praksis løpe Putins ærend», og sier Ukraina-politikken avslører «en avgrunn i virkelighetsforståelsen» mellom de to partiene. Rødt-lederen mener angrepet er grovt, at det det tvert imot er byrådslederen som ødelegger samarbeidsklimaet og viser til at det har vært «Norge og Aps offisielle politikk i 60 år å støtte lands rett til selvforsvar uten å sende våpen». NTB-sak her.

Mobasheri ble ny gruppeleder for Rødt i bystyret i høst etter at den profilerte politikeren Eivor Evenrud trakk seg fra vervet. Hun meldte seg siden ut av partiet. 


500 SIVILE FANGET I SOLEDAR: De siste ukene har både Ukraina og Wagner-gruppa hevdet å ha tatt kontroll over saltgruvebyen Soledar øst i Ukraina, og selv Kreml avviste på et tidspunkt Wagners påstander. Men fredag formiddag hevder også det russiske forsvarsdepartementet, via Tass, for første gang at de har full kontroll over byen. Hva som har skjedd det siste døgnet er fortsatt usikkert, og ukrainske myndigheter avviser påstandene og hevder at styrkene deres «holder ut». 

Russlands påstand kom etter at Institute for the study of War (ISW), en Washington-basert tankesmie, publiserte en analyse basert på geolokasjoner der de konkluderte med at det så ut til at Moskvas styrker mest sannsynlig hadde kontroll over hele eller deler av Soledar. 

Soledar er en relativt liten by der det før krigen bodde omlag 10 000 mennesker. Nå er det 559 sivile igjen – hvorav 15 barn. Ifølge myndighetene i Donetsk er det umulig å evakuere dem. Etter flere uker med blodige kamper er byen nærmest fullstendig ødelagt, og Russland har ofret mange menneskeliv og store ressurser. Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Krigsskolen, sier til TV 2 at Wagner kan ha hatt opp til 50 prosent tap den siste måneden i området. 

En seier i Soledar vil være PR-messig viktig for Russland etter flere måneder med tilbakeslag, men kan likevel ha mindre strategisk betydning, skriver New York Times. Soledar ligger nær den mer strategisk viktige byen Bakhmut, en by Russland forsøker å vinne med mål om kontroll i hele Donbas-området. Ved å få vinne i Soledar kan det gi de russiske styrkene et fortrinn ved å kunne angripe Bakhmut fra en annen vinkel, og 200 kilometer med tunneller tilhørende saltgruvene er egnet som lagringsplass. Det gir også de russiske styrkene muligheten til å kutte av de ukrainske forsyningslinjene mot byen. Samtidig mener ISW at selv om de russiske styrkene tar Soledar, så betyr det ikke nødvendigvis at Bakhmut og hele Donbas-regionen står for fall.


ER IKKE ELEKTRIFISERING AV SOKKELEN HELT KOKO, LIKEVEL? Elektrifisering av oljeplattformene på sokkelen forblir et av de virkelig store stridstemaene i norsk klimapolitikk: Av noen fremhevet som den ene store muligheten for Norge til å nå sine forpliktelser i Paris-avtalen, av andre kritisert for å være et rådyrt bokholderi-knep. For gassen som spares, blir jo uansett brent når den selges til utlandet? Vel – fortrenger den mer karbonintensiv naturgass fra andre deler av verden, og gir den permanent sletting av klimakvoter ved å senke prisene på dem, kan likevel elektrifiseringen ha mye for seg fra et globalt klimaperspektiv, hevdes det i en ny rapport som er bestilt av oljeselskapene. Rapporten har imidlertid fått motbør fra såvel klimaforskere som fra uvanlige allianser i det politiske landskapet. Les mer i ukas klimaspalte ELENDIG FREDAG.


  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter for full tilgang til vår klimaspalte, som kommer hver fredag og inneholder både nyhetsoversikt og dybdekunnskap. Et abonnement inkluderer ALLE våre eksklusive spalter og nyhetsbrev (samt papirmagasin i posten, dersom du ønsker det). Les mer her! 

«LÆRT VERDIEN AV FRIHET»: Innbyggere i Kherson forteller til Filter Nyheter om hvordan det har gått like etter at byen ble frigjort i 9. november i fjor: «Nå er utfordringen å overleve under artilleri, men jeg er sikker på at vi som har overlevd okkupasjonen vil overleve nå også», forteller Zhanna. Hun fortalte at de i perioder verken hadde vann, lys, varme eller elektrisitet, og at mange kom til sykehuset hun jobbet med skader, hjerteinfarkt og slag som følge av rakettangrepene. Et annet problem i byen er hvordan ukrainske barn som har fått reise gratis på «sommerleir» til Krym-halvøya for å komme seg vekk fra krigen, ikke blir sendt tilbake til foreldrene. Les hele artikkelen her


ÅPNER SAK MOT AKTIVIST: Datatilsynet bekrefter overfor VG at de åpner sak mot anti-barnevernsaktivisten Rune Fardal. I samarbeid med Faktisk avslørte avisa i en større opprulling i fjor hvordan Fardal gjennom årene har eksponert over 100 sårbare barn, deres barnevernshistorikk, diagnoser, historier om utagering og påstander om vold og overgrep på sin nett-TV-kanal. 


DYR BILVEI: Neste etappe av E18 vestover fra Oslo (mellom Ramstadsletta og Nesbru, for lokalkjente) blir tre milliarder dyrere enn planlagt på grunn av prisstigningen. Statens Vegvesen setter prosjektet på pause for å kvalitetssikre budsjettet og lete etter noe de kan kutte. Nyheten er udramatisk, hevder ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum, der det er entusiasme for flere motorveifelter inn til byen. I bystyret i Oslo, der flertallet er klare på at de ikke ønsker å pumpe flere privatbiler inn i trange bygater, sier MDG-representanter til Avisa Oslo at anledningen er perfekt til å skrote hele prosjektet.