Brukte bistandspenger fra UD til å kjøpe hytte på fjellet – forklarte det med «sikkerhetskurs» og «operasjonell planlegging»

Den lille foreningen Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses, registrert i Lillehammer, har siden 2014 mottatt 56,9 millioner kroner i tilskudd fra Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD), for analyser om blant annet terrorfinansiering og internasjonal miljøkriminalitet. Tilskuddene er basert på søknader og rapportering fra den tidligere villreinforskeren Christian Nellemann (55), som driver foretaket sammen med den tidligere offiseren Rune Henriksen (45). I starten av 2021 avdekket departementene store, ukjente overskudd i Rhipto, og har siden krevd millionbeløp tilbakebetalt. Samtidig pågår et tilsyn i UD og KLD som kan ende med flere pengekrav og andre reaksjoner hvis den omfattende granskningen også finner direkte misbruk av midler.

Filter Nyheter skrev i forrige uke at Rhipto i 2019 – midt i perioden som er under granskning – kjøpte en eiendom for 3,8 millioner kroner. Nå har Filter Nyheter fått innsyn i dokumenter der det framgår at tilskuddsmidler fra Utenriksdepartementet ble brukt til å betale for den aktuelle hytta. Det er ikke avklart om hele kjøpesummen stammer fra statlige tilskudd. Verken Nellemann eller Henriksen har svart på Filter Nyheters henvendelser om saken.

– Egnet til sikkerhetstrening for personell fra utlandet

Det var i septem...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.