Filter avslører: Kjøpte hytte for 3,8 millioner etter statstilskudd og «ingen profitt»

Lederne i Rhipto er blant annet tiltalt for å ha brukt tilskuddsmidler til å kjøpe denne hytta ved Synnfjell i Nord-Torpa. Foto: Filter Nyheter

I forrige uke skrev Filter Nyheter om hvordan det lille analyseforetaket Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses i Lillehammer siden 2014 har mottatt 56 890 000 kroner i tilskudd fra Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD), basert på søknader og rapportering fra den tidligere villreinforskeren Christian Nellemann (55). Begge de involverte departementene har nylig krevd millionbeløp tilbakebetalt, etter at det ble avdekket underforbruk i prosjektene som ikke har vært redegjort for. Kontrolldirektørene i UD og KLD samarbeider om en tilsynsrapport om alle Rhiptos tilskudd som kan utløse ytterligere reaksjoner mot foretaket eller personene bak. Nå kan Filter Nyheter fortelle om et eiendomskjøp gjort midt i perioden som er under granskning.

Kjøpte hytte i 2019

Rhipto-foretaket som har mottatt penger fra begge departementene de siste årene ble opprettet av Christian Nellemann og Rune Henriksen i 2015, i forbindelse med søknader til Utenriksdepartementet. Nellemann drev tidligere et aksjeselskap med tilsvarende navn, men stiftet i 2015 Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses som  forening i enhetsregisteret og erklærte overfor departementene at organisasjonen var «non-profit» – en ideell organisasjon der alle inntekter går til formålet. Det var denne foreningen som i september 2019 ble eier av en fjellhytte i Vesleslåtte i Nord-Torpa, mellom Lillehammer og Valdres. Ifølge grunnboken var kjøpesummen 3,8 millioner kroner. Det ble ikke tingslyst pant i hytta i forbindelse med kjøpet. Den to etasjer høye hytta ble bygget i 2011, ifølge eiendomsregisteret. Bygningen er registrert med fem rom og et bruttoareal på 124 kva...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.