Britenes finansminister fikk sparken – Liz Truss kan være neste som må gå

KWASI KWARTENG GÅR AV: Seks uker tok det, fra Liz Truss dannet ny regjering i Storbritannia til hun måtte bytte ut en av de viktigste statsrådene. Finansminister Kwasi Kwarteng avbrøt brått et møte med Det internasjonale pengefondet i USA i natt og returnerte til Storbritannia, der Truss på morgenkvisten varslet pressekonferanse før hun mottok Kwarteng til et møte i Downing Street som ikke skal ha vart mer enn et kvarter. Så bekreftet Kwarteng i sosiale medier at han er bedt om å gå av og har akseptert

Bakgrunnen er budsjettforslaget Kwarteng har lagt frem, der høy inflasjon, stigende renter og levekårskostader møtes med enorme skattekutt for de rikeste, noe som umiddelbart førte til katastrofale fall i verdien til britiske pund og pensjonsfond og påfølgende krisetiltak fra sentralbanken. Men britiske kommentatorer påpeker at Truss selv må ta sin del av skylda for fadesen, og ifølge The Guardian er det flere tory-topper som nå forbereder et snarlig krav om at også hun må gå av. Etter at The Economist nylig sammenliknet Truss’ presumptive holdbarhetsdato med et salathode, har tabloiden Daily Star i dag satt opp en live-stream for å teste hypotesen i praksis.

Imens blir det Jeremy Hunt, nå leder for sosialkomiteen i House of Commons og tidligere utenriksminister under Theresa May, som overtar finansministerposten.  


NY BORGERLIG REGJERING I SVERIGE: Moderaterna-leder Ulf Kristersson har blitt enig med Kristdemokraterna og Liberalerna om å danne regjering, i det som er døpt Tidö-avtalen etter slottet der partilederne har forhandlet siden valgseieren i september. 

Sverigedemokratene, som også deltok i forhandlingene, blir ikke en del av regjeringen, men får gjennomslag for sin innvandringspolitikk mot å støtte regjeringen i Riksdagen. Det blir dermed et «paradigmeskifte» for en av Europas mest liberale land når det gjelder å ta imot flyktninger og asylsøkere, ifølge SD-leder Jimmie Åkesson. Blant annet skal den nye regjeringen styrke kampanjene for å få innvandrere til å returnere frivillig, og det skal bli lettere å utvise de som begår kriminelle handlinger. 

«Det er tydelig at selv om Ulf Kristersson blir statsminister er det Jimmie Åkesson som styrer», skriver avtroppende statsminister Magdalena AnderssonInstagram. Regjeringsplattformen har en «tydelig autoritær, nasjonalistisk og konservativ agenda» sier Miljøpartiets Märta Stenevi.

Hvem er så svenskenes nye statsminister? SVT har saumfart arkivene og laget denne treminutters-oppsummeringen av Kristerssons karriere. 


  • Denne uka har vi samlet inn nok penger til å gi 40 studenter ved Høgskulen i Volda gratis Filter-abonnement! Det er takket være våre lesere. Onsdag lanserte vi konseptet Filter FADDER, der alle pengegaver til Vipps-nummeret 73-15-46 matches av oss – krone for krone! – og går til å gi høyskolestudenter gratis abonnement. De får dermed både nyhetsbrev, eksklusive spalter og vårt papirmagasin i posten. Bli med på dugnaden du også – vipps et valgfritt beløp til 73-15-46 og bidra til at studenter får tilgang på kvalitetsjournalistikk!

FLYKTER FRA PUTINS MOBILISERING: Filter Nyheter har snakket med tre russere som alle har kommet seg ut av hjemlandet etter at Putin varslet ny mobilisering av 300 000 nye soldater til Ukraina. «Det var et helt utrolig syn å se folk flykte til fots, med bagasje, sykler og ulike transportmidler som scootere. Situasjonen ved grensa var helt surrealistisk. Jeg forstår ikke hvordan en person som leder et land, kan føre landet sitt i en situasjon hvor så mange ressurssterke mennesker må dra», forteller Iván (26). Trolig er han i den første puljen som ville blitt mobilisert til Ukraina på grunn av alderen hans, og fordi han var i førstegangstjeneste i 2015, men han forteller at han «aldri i livet» kunne ha skutt ukrainere. Les om de hektiske dagene da flere hundretusen russere dro fra hjemlandet for å unngå å bli innrullert i hæren her


NY «DESINFORMASJONSLOV» I TYRKIA FORDØMMES: Det er ikke bare i Russland at medienes frihet til å rapportere fritt blir stadig mer innskrenket. Parlamentet i Tyrkia ratifiserte sent torsdag kveld en ny kontroversiell medielov som gjør det straffbart å spre «desinformasjon» med tre års fengsel. I forskriften, foreslått av det styrende partiet til president Recep Tayyip Erdoğan (AKP), er det spesifisert det må være med «intensjon», og at det gjelder nyheter myndighetene mener egner seg til å spre panikk, sette sikkerhetsstyrkene deres i fare eller være til skade for «den generelle» helsen til det tyrkiske folk. Dette vil gjelde både for informasjon spredt i redaksjonelle og sosiale medier. En koalisjon på 22 pressefrihetsorganisasjoner går sammen i et opprop der de tar til orde for at loven i praksis vil ha en innskrenkende effekt på en fri samfunnsdebatt. I tillegg har Europarådet fordømt loven. 

Like før loven skulle stemmes over kastet opposisjonspolitiker Burak Erbay mobilen sin i gulvet i protest, samtidig som han poengterte at «Du har bare en frihet, og det er telefonen i lomma… Hvis denne loven går gjennom kan du bare ødelegge den», ifølge The Guardian. Vedtaket går nå til Erdogan for endelig godkjennelse. 


TREKKER KJØP AV NNPF-KURS: Forsvaret trekker nå kjøpet av narkotikakurs fra den omstridte ruspolitiske foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF). Tidligere denne uka skrev Dagbladet at Forsvaret brukte 50 000 kroner på kurs fra NNPF for å lære hvordan de avdekker rusbruk. Men ifølge fagplanen deres skulle Forsvaret også lære om ruspolitiske emner som «hva som skjer i legaliseringsdebatten» og «norsk narkotikapolitikk». Etter kritikk har Forsvaret nå bestemt seg for å kansellere NNPF-kurset, og de oppgir til avisa at de er «i en prosess med å se hvordan vi kan innhente relevant kompetanse dersom kurset videreføres». Forsvaret har også oppdatert fagplanen, slik at «norsk narkotikapolitikk» og «legaliseringsdebatten» ikke lenger er nevnt. 


SPÅR KOLLAPS I FOTBALLEN: Fotballpresident Lise Klaveness mener den internasjonale fotballen står på spill dersom også Saudi-Arabia blir tildelt fotball-VM. «Jeg tror ikke at det globale fotballfellesskapet tåler en Qatar-sak til. Da står hele prosjektet i fare […] selv om det kommer folk på stadionene i Europa, så vil det globale prosjektet rakne. FIFA vil sikkert bestå, men jeg tror flere land ikke vil være med lenger», fortalte hun til VG da hun deltok på Europarådet i Strasbourg. Ryktene om at Saudi-Arabia vil søke VM har svermet lenge og FIFA-president Gianni Infantino har forsvart sine tette bånd til det styrtrike diktaturet.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.