«Borgerkrigen er her, akkurat nå»: Disse ytre høyre-profilene var til stede ved Kongressen

Vincent James Foxx, Richard Barnett og Stewart Rhodes.

Det som skjedde i Washington D.C. forrige onsdag kan ikke reduseres til en karikert «grasrota-mot-eliten»-historie der forbigåtte, fattige og desperate Trump-tilhengere tok til hovedstaden for et endelig oppgjør med den fæle sentralmakta. Til stede ved Kongressen var relativt godt organiserte «militser» med sympatier langt ute på politikkens ytre høyreside, medieprofiler med bånd til amerikanske hvit makt-miljøer, folkevalgte republikanere fra lovgivende delstatsforsamlinger og innflytelsesrike podkast-programledere med brutale idéer om drap på politikere. Noen av de fremmøtte var tungt bevæpnet. Fem mennesker mistet livet, inkludert en politimann. Videoer viser også hvordan det som ser ut til å være ytterligere én politibetjent ble dratt ned en trapp utenfor kongressbygningen. Hvem dukket opp i Washington?

Borgerkrigsfiksert leder av bevæpnet ytre høyre-«milits»

Den Yale-utdannede bloggeren og eks-soldaten Stewart Rhodes (55) var synlig til stede utenfor Kongressen onsdag. Rhodes etablerte den tungt bevæpnede Oath Keepers-grupperinga i 2009 og har vært opptatt av borgerkrig like lenge.

Oath Keepers består i hovedsak av veteraner fra det amerikanske politiet eller militæret. De er sterkt kritisk til føderale myndigheter og ser det som sin oppgave å «beskytte grunnloven» mot ytre og indre fiender. Under Trump har de imidlertid vært opptatt av å beskytte den sittende presidenten. Gr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.