Det som skjedde i Washington D.C. forrige onsdag kan ikke reduseres til en karikert «grasrota-mot-eliten»-historie der forbigåtte, fattige og desperate Trump-tilhengere tok til hovedstaden for et endelig oppgjør med den fæle sentralmakta.

Til stede ved Kongressen var relativt godt organiserte «militser» med sympatier langt ute på politikkens ytre høyreside, medieprofiler med bånd til amerikanske hvit makt-miljøer, folkevalgte republikanere fra lovgivende delstatsforsamlinger og innflytelsesrike podkast-programledere med brutale idéer om drap på politikere.

Noen av de fremmøtte var tungt bevæpnet. Fem mennesker mistet livet, inkludert en politimann. Videoer viser også hvordan det som ser ut til å være ytterligere én politibetjent ble dratt ned en trapp utenfor kongressbygningen.

Hvem dukket opp i Washington?

Borgerkrigsfiksert leder av bevæpnet ytre høyre-«milits»

Den Yale-utdannede bloggeren og eks-soldaten Stewart Rhodes (55) var synlig til stede utenfor Kongressen onsdag. Rhodes etablerte den tungt bevæpnede Oath Keepers-grupperinga i 2009 og har vært opptatt av borgerkrig like lenge.

Oath Keepers består i hovedsak av veteraner fra det amerikanske politiet eller militæret. De er sterkt kritisk til føderale myndigheter og ser det som sin oppgave å «beskytte grunnloven» mot ytre og indre fiender. Under Trump har de imidlertid vært opptatt av å beskytte den sittende presidenten.

Gruppa hevder selv å ha rundt 30 000 medlemmer på landsbasis. De dukker ofte opp på høyreradikale Trump-markeringer med lovnad om å passe på deltakerne. I 2017 var Oath Keepers synlig til stede under den store rasistmarsjen i Charlottesville, Virginia.

Og i Washington D.C. forrige onsdag kom gruppa med mål om å «beskytte markeringen, talere og deltakere», ifølge Stewart Rhodes’ eget innlegg på hjemmesidene: «Det er prekært at alle patrioter […] kommer til D.C. for å støtte president Trump i kampen mot fiender hjemme og ute som forsøker seg på et kupp gjennom massivt valgjuks og angrep på republikken», skrev lederen.

Med den væpnede gruppa var ikke bare i hovedstaden for å beskytte. Video fra trappene på østsida av Kongressen viser tydelig hvordan flere militærkledte medlemmer av Oath Keepers sammen ledet an da folk begynte å presse seg fram mot inngangsdørene.

I fjor høst gikk Stewart Rhodes aktivt ut med støtte til Kyle Rittenhouse, tenåringen som drepte to Black Lives Matter-demonstranter i Kenosha, Wisconsin i august. «En helt, en patriot», skrev 55-åringen på Twitter.

Og da en Trump-tilhenger ble drept i Oregon senere samme uke, var det ikke lenger noen vei tilbake, ifølge militslederen: «Borgerkrigen er her, akkurat nå», skrev han, bare for å bli utestengt fra det sosiale mediet for å oppfordre til vold.

Helt siden 3. november har han vært svært opptatt av at valget er blitt «stjålet». I et åpent brev til Trump før jul, oppfordret han presidenten til å «ta sin plass i historien som republikkens redningsmann» og sette inn militæret for å «slå ned kuppet».

«Hvis du ikke tar affære mens du ennå er i Det hvite hus, må vi, folket, utkjempe en blodig borgerkrig og revolusjon mot de to illegitime, kommunistiske Kina-marionettene (Biden og Harris, red. anm.) og deres illegitime regime med hele dypstatens makt bak dem», skrev Rhodes.

Skjermdump fra Rhodes’ åpne brev til Trump.

Han fulgte opp det åpne brevet med en del 2 på lille julaften, der han gjentok at Oath Keepers og andre patrioter vil måtte «ty til våpen for å forsvare vår gudegitte frihet» dersom Trump ikke stopper forsøket på å «stjele» valget allerede før 6. januar.

Hvit makt-propagandist fra høyreradikal mediekanal

Ytre høyre-profilen Vincent James Foxx ble også observert i Washington D.C. onsdag, mer spesifikt sammen med Nick Fuentes (22) – den hvite nasjonalisten som leder «America First»-podkasten og fremstår som en lederskikkelse for den såkalte groyper-bevegelsen.

Nick Fuentes (med megafon) og Vincent James Foxx (med sixpence) utenfor Kongressen onsdag. Skjermdump

Vincent James Foxx, som egentlig heter O’Connor til etternavn, har selv etablert den høyreradikale mediekanalen «The Red Elephants», som over tid har delt antisemittisme, konspirasjonsteorier og hvit makt-ideologi.

For noen år siden fungerte Foxx som en slags uoffisiell propagandist for den California-baserte hvit makt-grupperingen Rise Above Movement, som definerte seg selv som alt-right-bevegelsens kampsport-fraksjon.

Gruppas medlemmer hevdet at de kjempet mot «den moderne verden» definert av «destruktiv kulturell innflytelse» fra venstreorienterte, jøder, muslimer og ikke-vestlige innvandrere. De var flere ganger involvert i voldelige angrep på meningsmotstandere og ble straffeforfulgt for dette.

Noen av de voldelige sammenstøtene ble dokumentert av nettopp Vincent James Foxx, som skaffet gruppa stor oppmerksomhet på Youtube – i enkelte videoer kom han også med oppmuntrende tilrop: «Get that fucking cuck!».

Gabe Brown, som deltok i etableringen av den nå nedlagte «kamporganisasjonen» Anticom, ble også observert i Washington D.C. Anticom var ment som en «motvekt» til Antifa – medlemsmassen overlappet blant annet med åpent nynazistiske grupper som Atomwaffen Division.

I 2017 ble det avslørt at medlemmene i private chat-kanaler hadde delt bombeoppskrifter og manualer for bruk av granater, miner og andre eksplosiver.

Hvit nasjonalist forberedt på å dø «dekket av noen andres blod»

Flere av personene som figurerer på de allerede velkjente bildene fra innsiden av Kongressen forrige onsdag, er nå pågrepet og siktet av politiet.

Det gjelder Florida-mannen Adam Christian Johnson (36), som med et stort smil kom gående med Nancy Pelosis talerstol. Josiah Colt (34), som ble avbildet da han klatret ned fra galleriet inne i Senatet, har bedt om unnskyldning og hevdet at han ble «revet med». I videoer på Instagram har han omtalt Nancy Pelosi som «forræder».

Den delvis maskerte Nashville-mannen Eric Munchel (30), som kom i militær bekledning og bar med seg håndjern-strips, ble identifisert via sosiale medier og arrestert søndag. Også «Qanon-sjamanen» Jake Angeli, som egentlig heter Jacob Anthony Chansley (32), er i politiets varetekt, mens Proud Boys-profilen Nick Ochs (ukjent alder) er løslatt mot kausjon på Hawaii. Republikaneren Derrick Evans (35), som nylig ble innvalgt til den lovgivende forsamlingen i West Virginia, ble pågrepet av FBI fredag.

Siktet av FBI er i tillegg Richard Barnett (60), som ble verdenskjent da han fant seg til rette på Pelosis kontor og la føttene på skrivebordet. Barnett er siktet for tre forhold, deriblant tyveri fra offentlig eiendom – etter stormingen poserte han med en konvolutt han hadde tatt fra Pelosis skrivebord.

I dagene før stormingen av Kongressen, erklærte Barnett seg som «hvit nasjonalist» i poster på Facebook, der han med henvisning til den avdøde amerikanske generalen har benyttet navnet «George Reincarnated Patton». Via den samme kontoen slo han før jul fast at han var forberedt på en «voldelig død» og ikke var redd for å forlate verden «dekket av noen andres blod».

Barnett har tidligere vært til stede på flere «Stop the Steal»-markeringer i hjemstaten, der han også skal ha ledet en gruppe som er opptatt av retten til bære våpen.

Ifølge amerikanske medier har Barnett i tillegg samlet inn penger til en «Save the children»-kampanje, oppildnet av Qanon-konspirasjonsteorier om at pedofile samfunnseliter i USA bedriver menneskehandel med barn.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.