Disse væpnede gruppene kan lage trøbbel dersom Trump ligger an til å tape

Med valgnatta bare noen timer unna, har vi de siste døgnene fått noen ubehagelige indikasjoner på hva som kan skje i dagene og ukene som kommer:

Trump-tilhengere i bil omringet og sakket ned Biden-Harris-kampanjens buss på vei inn i Texas – og ble hyllet av sjefen selv på Twitter. På Mario Cuomo-brua i New York sperret Trump-supporterne trafikken. Og i Georgia ble ett av Demokratenes valgkamparrangement avlyst i frykt for væpnede, høyreradikale grupper.

Samtidig ble det avslørt at Donald Trump vil erklære en tidlig seier «dersom det ser ut som at han leder» og før alle stemmene er talt opp etter valget. Det er foruroligende, fordi det på et tidlig tidspunkt vil se ut som at han leder i enkelte stater. Når forhåndsstemmene telles, er det imidlertid ventet at resultatet vipper i Bidens favør.

Trump-apparatet selv har benektet at de planlegger å «kuppe» resultatet, men understreket at de står klar med et kobbel av advokater som for eksempel kan kreve at tellingen på et gitt tidspunkt stoppes. Det vil så splid om utfallet. Uansett hvordan Trump-apparatet velger å agere, står det på flere steder i landet væpnede grupper klare til å ta saken i egne hender. De fleste av dem holder Trump høyt, men uten at han nødvendigvis kontrollerer dem. Det gjør ikke situasjonen mindre uforutsigbar. I tida opp mot valget har ekspertene registrert økt aktivitet fra væpnede grupper i stater som Michigan, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin og Oregon. Flere av disse er viktige vippestater det vil være mye fokus på i dagene som kommer. Dette er de fem Trump-vennlige gruppene som gir mest grunn til bekymring nå:

1) «Oath Keepers» hevder de hjelper politiet mot bråkmakere

Gruppa består i hovedsak av veteraner fra det amerikanske politiet og militæret. Medlemmene vi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.