Nyfascister, Qanon-følgere og nettkjendiser: Disse var til stede i Washington

Det oppsto uvirkelige scener da aggressive Trump-tilhengere uten å bli stanset av verken politi eller sikkerhetsvakter brøt barrikadene, knuste vinduer og trengte seg helt inn i kongressbygningen hvor folkevalgte politikere var samlet for å gjøre formelt vedtak om at valgvinner Joe Biden er USAs neste president.

Mens politikerne ble evakuert eller barrikaderte seg bak seterader og inne på kontorer, tok demonstrantene bilder av hverandre på senatsgulvet, steg opp på podiet for å sitte i visepresidentens stol eller stjal konvolutter fra Nancy Pelosis skrivepult.

Samtidig bidro Donald Trump minst tre ganger med tvetydige og halvhjertede forsøk på å stagge sine egne tilhengere, som kanskje helt etter planen tolket budskapet akkurat slik den sittende presidenten innerst inne ville: Stå på!

Hvem var det egentlig som demonstrerte for Trump i Washington D.C. onsdag – og hvem tok seg inn i kongressbygningen?

Flere advarte på forhånd

Aller først er det verdt å dvele ved at stormingen av Kongressen onsdag egentlig ikke kom som noen stor overraskelse, selv om ingen hadde forutsett at akkurat dette ville skje. På forhånd var likevel advarslene mange om at de mest ihuga Trump-tilhengerne var villige til å bruke vold: Spesielt på forumet TheDonald, som ble etablert da et underforum på Reddit med samme navn ble nedlagt, gikk det heftig for seg dagene i forkant. [caption id="attachment_34318" align="alignnone" width="1100"] Skjermdump av TheDonald-forumet.[/caption]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.