Ble ekskludert for Breivik-sympatier – nå er hun listekandidat for Norgesdemokratene

Kjersti Margrethe Adelheid Gilje på talerstolen under et Norwegian Defence League-arrangement i 2013 og Facebook-meldingen hun i dag angrer på fordi den har skadet omdømmet hennes.

Før stortingsvalget i 2017 ble Kjersti Margrethe Adelheid Gilje (64) ekskludert fra partiet Demokratene (nå: Norgesdemokratene).

Bakgrunnen var nytt søkelys på hennes uttalte støtte til Anders Behring Breiviks tankegods i forbindelse med rettssaken mot terroristen.

«Jeg synes at talen til Anders Behring Breivik er helt enorm. Han er sylende skarp. og JEG STØTTER HAM FULLT UT I HANS SYNSPUNKTER», skrev Gilje på Facebook i 2012, og tilføyde at hun «selvfølgelig tar avstand fra handlingene»:

Kastet ut av partiet i 2017 – hentet inn igjen i 2023

Da Gilje – den gang i Demokratenes sentralstyre og fylkesleder i Rogaland – i 2013 ble konfrontert med uttalelsen, sto hun inne for den.

«Jeg står for det. Jeg mener Breivik er skarp, selv om det var galskap det han gjorde.», sa hun blant annet til Klassekampen, og kalte Breivik «framsynt». «Han advarte oss mot hvordan dette kommer til å bære hen», sa Gilje om mannen som drepte 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Det høyreekstreme terrorangrepet på Arbeiderpartiet og AUF var begrunnet med muslimfiendtlige konspirasjonsteorier om at vestlige politikere står i ledtog med islamister som er i ferd med å kolonisere Europa.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.