Personlig press, «tronrøving» og skred av advokatbrev – slik svarte Facebook da Datatilsynet tok kampen for personvernet ditt

– Vi er ikke vant til å se den typen ordlyd fra profesjonelle virksomheter. 

Det sier lederen for Datatilsynets internasjonale seksjon, Tobias Judin. Han leder et team på åtte jurister som fikk oppmerksomhet verden over da de i fjor sto på personvernets barrikader mot et av verdens største selskaper.

Å ta opp kampen mot Facebook og Instagrams såkalt adferdsbaserte markedsføring har vist seg å være en nær altoppslukende jobb. Erfaringene er akkurat så bisarre som du kan vente deg når norske byråkrater går i klinsj med en veritabel armé av skarpskodde advokater hyret av en amerikansk teknologigiant.

Som når tilsynet anklages for å «tronrøve» – usurp – andre lands datatilsyn; som når du står i retten og må tåle at advokatene ordlegger seg som om du personlig sitter på en tiltalebenk, eller når motparten ikke synes å akseptere at du representerer et politisk uavhengig tilsyn.

Men først: Hva handler saken om – og hvorfor har den kraft i seg til å utløse såvel nyhetsartikler i internasjonale medier som et vell av støtteerklæringer til en unnselig norsk tilsynsetat?

  • Filter Nyheter har forsøkt å få kommentarer til denne artikkelen fra Metas advokater eller andre representanter for Facebook-selskapet, uten å få svar.

Hva er privat?

At annonsering rettes mot deg personlig og dine preferanser legger ikke Datatilsynet seg opp i. Ber en app deg om å oppgi dine tre største interesser, og du huke...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.