Bjørns mystiske jobbtilbud ble starten på avsløringen av det som kan være en av tidenes største svindler

– I begynnelsen trodde jeg dette var en open-and-shut-case – noe jeg kan åpne, lukke og bli ferdig med. Men hver gang jeg prøver å legge det bak meg blir jeg dratt inn i det igjen. Det hender vi snakker om at vi er blitt litt hekta, sier den norske rådgiveren og kryptovaluta-spesialisten Bjørn Bjercke (43).

Han han brukt store deler av fritiden de siste årene på å avsløre at kryptovalutaen onecoin ikke er den «bitcoin-killeren» den ble fremstilt som i nettforum og vekkelsesmøte-liknende salgsarrangementer – også i Norge – mellom 2014 og 2017.

Tvert imot sier Bjercke han kunne bevise, gjennom sine egne undersøkelser, at onecoin manglet en digital, desentralisert, ikke-manipulerbar hovedbok («blokk-kjede» eller blockchain).

Det er denne som gjør at kryptovalutaer kan oppnå tillit i markeder selv om de ikke har en sentralbank som utsteder og garantist for verdien.

Database var åpen for manipulering

Vantro oppdaget Bjercke at onecoin, som titusener av småsparere investerte til dels store penger i, etter alle solemerker var basert på en enkel, sentral database som kunne manipuleres av de som måtte stå bak og for alle praktiske formål var helt verdiløs som valuta.

Dette er blant anklagene påtalemyndigheten i New York nå retter mot flere personer som har markedsført onecoin de siste årene.

I Norge blir anklagene mot kryptovalutaen avvist via advokat Per Danielsen, som representerer Onecoin-selskaper  med norske koblinger.

«OneCoin har alltid fremholdt at de har en privat blokkjede. Det er ingen som har kunnet motbevise dette. Å forutsette, som du gjør, at blokkjeden ikke eksisterer, er ikke mer enn en ukvalifisert påstand – uten bevis. Du oppgir heller ingen kilder for din ubegrunnede påstand. Ditt medium kan bli holdt ansvarlig for å videreformidle disse påstandene», skriver han i en epost til Filter Nyheter (se hele Danielsens tilsvar i bunnen av artikkelen).

Ble tilbudt millionlønn «ut av det blå»

Bjercke figurerer nå i BBC-podcasten «The Missing Cryptoqueen», der teknologijournalist Jamie Bartlett etterforsker hva som har skjedd med onecoins frontfigur, den bulgarske forretningskvinnen Ruja Ignatova. Hun forsvant sporløst i oktober 2017.

Podcasten har fått mye omtale i britisk presse og sammenliknes av The Telegraph med true crime-fenomenet «Serial» fra 2014.

– Selv hørte jeg om onecoin første gang på et seminar våren 2016. Da ble det presentert som «en sentralisert kryptovaluta». Jeg husker jeg reagerte og mente dette måtte være en scam. Men jeg tenkte ikke mer over saken før det kom en telefon ut av det blå et halvt år senere, forteller Bjercke, som i dag jobber i konsulentselskapet Sopra Steria, til Filter Nyheter.

– I oktober 2016 ringte det det noen som hevdet å representere et rekrutteringsselskap og tilbød meg jobb i et etablert kryptovalutaselskap med ekstremt gode betingelser. Jeg skulle få både bil og leilighet i såvel London som i Bulgaria, der selskapet hadde hovedkvarter, i tillegg til 2,5 millioner kroner i årslønn, sier han.

– Jeg var selvsagt superkeen. Det virket å være midt i blinken for meg, sier han.

Hva jobben gikk ut på? Å bygge en blockchain.

– Det fikk meg til å stusse. Var ikke valutaen allerede etablert? Hvordan opererte den uten en blockchain? Svaret var vagt, og da rekruttereren etter mye om og men avslørte hvilken valuta det dreide seg om skjønte jeg at dette var noe jeg måtte tenke nøye gjennom. I løpet av helga bestemte jeg meg for å takke nei, sier han.

På tidspunktet rekrutteringsselskapet først tok kontakt, i slutten av september 2016, hadde Ignatova allerede erklært onecoins «nye blokkjede» for åpnet, ifølge BBC-podcasten.

Det skjedde øyensynlig under et event i Bangkok den 1. oktober, ifølge denne videoen, som er publisert på en Youtube-kanal tilegnet kryptovaluta-nyheter:

Fant ikke igjen egne kjøp

Den samme vinteren begynte Bjørn Bjercke å legge merke til artikler og reklame for valutaen på nettet. «Ti grunner til at onecoin er bedre enn bitcoin» var en typisk overskrift. Nordmannen sier han begynte å gjøre undersøkelser, blant annet ved å overføre små mengder onecoin gjennom forskjellige kontoer, og forsøke å finne igjen transaksjonene i loggen selskapet publiserte. Mangelen på treff var nok en indikasjon på at noe var galt.

Mistanken var at noen simpelthen satt og fabrikkerte såvel «transaksjoner» som løpende variasjoner i «valutakursen».

Funnene la han ut på sin egen blogg. Det gjorde igjen at han fikk en henvendelse fra et nettverk av kryptovaluta-interesserte mennesker som søkte å stoppe vervingen av onecoin-investorer.

Nettverket satte igjen Bjørn Bjercke i kontakt med tysk politi. Kort tid senere sier han at han fikk beskjed om å sette seg på flyet og reise til Düsseldorf for å legge fram sine funn (han legger frem dokumentasjon på kontakt med flere internasjonale politimyndigheter overfor Filter Nyheter. Norske Økokrim verken bekrefter eller avviser at saker er eller har vært under etterforskning).

Tiltalt for svindel i USA

Halvannet år etter at Ruja Ignatova forsvant ble både hun og andre ledere i selskapet tiltalt i USA for blant annet svindel og hvitvasking av enorme summer. Hennes bror, Konstantin Ignatova, er blant dem som er arrestert.

Det er også en tredje lederskikkelse, svensken Sebastian Greenwood. Straffesakene mot begge ventes å starte i løpet av noen uker, ifølge nettavisa Decrypt, som dekker kryptovaluta-bransjen.

En tidligere advokat, Mark Scott, er anklaget for å ha hvitvasket 400 millioner dollar fra onecoin-nettverket. Scott erklærte seg uskyldig da saken mot ham startet denne uka.

Amerikanske myndigheter slo i mars 2019 fast at Onecoin har vært lite annet enn en simpel bløff – et «multimilliard-selskap basert totalt på løgn og bedrag», et «gammeldags pyramidespill på en nymotens plattform, som kompromitterer New Yorks finans-system og svindler investorer for milliarder» ifølge statsadvokatene.

Det skal ha vært startet etterforskninger og gjort arrestasjoner i en rekke andre land, inkludert Storbritannia, og enda flere har advart sine borgere mot å bruke penger på Onecoin.

Under oppsyn i Norge

Her i Norge har Lotteritilsynet ifølge E24 hatt Onecoin under oppsyn. Nettavisa skriver at antallet norske ofre ligger på rundt 5000.

Tilsynet opplyser til Filter Nyheter at det fortsatt ikke har avsluttet saken eller sakene tilknyttet onecoin, og at det fortsatt mottar publikumshenvendelser om valutaen, selv om det i 2019 har vært færre enn de foregående to årene.

I Sverige og Finland skal den angivelige svindelen ifølge E24 ha vært langt mer utbredt enn i Norge.

– I Norge har onecoin-ververne i stor grad styrt unna teknisk kompetente folk, og kjørt hardt på «hvordan endre seg selv i verden»-retorikk mot blant annet yoga-miljøer. Jeg har hørt om folk på mindfulness-seminar som en helg har fått ørene fulle av «si ja til muligheter, si ja til investeringer»-budskap, helt til de på slutten får tilbud om å kjøpe onecoin, sier Bjercke.

Magasin: Kan være tidenes største svindel

En reportasje i Aftenposten fra 2017 beskriver hvordan norske og utenlandske onecoin-ververe på det tidspunktet reiste landet rundt og holdt vervingsmøter. Markedsføringsmateriell avisen så – som siden ser ut til å være fjernet fra nettet – har forespeilet folk en avkastning på opptil 18.000 prosent i løpet av halvannet år.

Overfor Aftenposten avviste OneLife via advokater i Norge og Storbritannia at de er noen pyramidesvindel, og hevdet seg utsatt for «en massiv kampanje med feilinformasjon og hets er iverksatt mot onecoin, Onelife og grunnlegger Ruja Ignatova, blant annet fra dem som har interesser som potensielt trues av onecoins suksess».

Anslagene for hvor mye penger de har klart å hente fra godtroende mennesker over hele verden, varierer – men BBC skriver om fire milliarder euro.

Bjørn Bjercke hevder at det kan dreie seg om mye mer, og at en enkelt kinesisk verver kan ha hatt så mye som ni millioner euro i sin «downline».

Magasinet Fortune skriver at det kan dreie seg om mer enn 19 milliarder og dermed være tidenes største finans-svindel.

Rettsforfølgelsen av det angivelige pyramidespillet forvanskes av at «investorene» rent formelt ikke kjøpte valuta direkte, men høyt prisede «pakker» som blant annet inneholdt «undervisningsmateriell» i tillegg til digitale «tokens» – poletter – som det ble gitt inntrykk av skulle sette dem i stand til å «utvinne» egne onecoins.

– Noen av disse pakkene har vært solgt for 118 000 euro, og det du får er noen pdf-er som delvis er plagiat av lærebøker og ellers inneholder et språk som er helt meningsløst, og som de aller fleste vil legge bort etter å ha lest første side, med mindre de er helt spesielt interessert i finans, mener Bjercke.

– De såkalte «mining tokens» må man selv legge inn til «mining», men så er det noe som heter «splits» – hvis du venter med å bruke dine «tokens» til utvinning blir de «splittet» slik at du plutselig sitter igjen med dobbelt så mange. Et annet parameter er «difficulty», som sier noe om hvor mange «tokens» du må bruke for å få en onecoin. Alt dette stiger hele tiden, i takten med prisen på en onecoin, forteller han.

Ifølge Onecoin selv er utdanningspakkene verdifulle produkter. «Produktene som selges i form av utdanningspakker er bl. a. av tysk politi bedømt å være seriøse og av verdi. Verdien av utdanningspakkene motbeviser påstanden om pyramidespill», skriver Onecoins advokat.

Mottok trusler

Nylig sto den skotske kvinnen Jennifer McAdam fram med kostnadene hun hadde hatt ved å varsle om at Onecoin etter alt å dømme er en bløff.

Ifølge «The Missing Cryptoqueen» investerte McAdam selv farsarven i Onecoin og overtalte venner og familie til å bruke så mye som en kvart million britiske pund på det samme. Hun sier til BBC News at hun har mottatt mengder av meldinger, for det meste gjennom Facebook, med volds- og drapstrusler som ser til å være koordinerte angrep.

Også Bjørn Bjercke har fått merke at folk som har investert i onecoin, ikke blir glade for at andre sprer advarsler om at det kan være en svindel.

Han forteller at det har vært opprettet blogger dedikert til å brennmerke ham som «hater» og «løgner», og at han så seint som i år klarte å få kontroll over en nettadresse med hans navn i seg.

– Jeg har ikke mottatt direkte drapstrusler, men det har vært truet med at familien min skal få vite hvordan jeg har «ødelagt et verdensnettverk». Andre har beskyldt meg for å gjøre dette for å få oppmerksomhet, eller fordi jeg skal ha interesse av å ramme en «konkurrerende» valuta til bitcoin, sier Bjercke.

– Men for meg handler det om å stoppe flere fra å bli svindlet, og et opplegg som potensielt kan gi teknologien bak kryptovaluta et dårlig rykte, sier han.

Ble saksøkt

Og så kom søksmålet.

Via advokat Per Danielsen hevdet OneCoin Ltd, et aksjeselskap registrert i De forente arabiske emirater, og OneLife Network Ltd, registrert i Belize, at Bjercke spredte «usanne og skadelige» påstander om deres «fullt legale virksomhet» og fremmet krav om at han trakk uttalelser, slettet videoer fra nettet og uforbeholdent beklager. Dette for å unngå «at det innledes rettslige skritt».

Saken havnet i forliksrådet, der advokat Per Danielsen i tillegg fremmet krav om erstatning for ærekrenkelser. Forliksrådet innstilte saken fordi den var «for komplisert». Danielsen opplyser at det per i dag ikke er planer om å rettsforfølge Bjercke.

Dette er advoktens fulle svar på anklagene i denne artikkelen:

«OneCoin har alltid fremholdt at de har en privat blokkjede. Det er ingen som har kunnet motbevise dette.

Å forutsette, som du gjør, at blokkjeden ikke eksisterer, er ikke mer enn en ukvalifisert påstand – uten bevis. Du oppgir heller ingen kilder for din ubegrunnede påstand.

Ditt medium kan bli holdt ansvarlig for å videreformidle disse påstandene.

Produktene som selges i form av utdanningspakker er bl. a. av tysk politi bedømt å være seriøse og av verdi.

Verdien av utdanningspakkene motbeviser påstanden om pyramidespill.

Det er ikke fremmet noen trusler fra selskapet eller ansvarlige personer i selskapet mot noen person som har advart mot å bruke penger på OC.

Det er i dag ingen planer om å rettsforfølge BB, men det kan forandre seg hvis han på nytt skulle fremsette nye løgnaktige påstander om OC. Saken i forliksrådet ble ikke «avslått». Den ble innstilt.

Det har aldri vært mulig å investere i OC, og det skjer heller ikke i dag noen «verving av investorer» i Norge»


  • På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig  journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring publisert på Filterpartner.no. Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. 
  • Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.