Bjørns mystiske jobbtilbud ble starten på avsløringen av det som kan være en av tidenes største svindler

– I begynnelsen trodde jeg dette var en open-and-shut-case – noe jeg kan åpne, lukke og bli ferdig med. Men hver gang jeg prøver å legge det bak meg blir jeg dratt inn i det igjen. Det hender vi snakker om at vi er blitt litt hekta, sier den norske rådgiveren og kryptovaluta-spesialisten Bjørn Bjercke (43). Han han brukt store deler av fritiden de siste årene på å avsløre at kryptovalutaen onecoin ikke er den «bitcoin-killeren» den ble fremstilt som i nettforum og vekkelsesmøte-liknende salgsarrangementer – også i Norge – mellom 2014 og 2017. Tvert imot sier Bjercke han kunne bevise, gjennom sine egne undersøkelser, at onecoin manglet en digital, desentralisert, ikke-manipulerbar hovedbok («blokk-kjede» eller blockchain). Det er denne som gjør at kryptovalutaer kan oppnå tillit i markeder selv om de ikke har en sentralbank som utsteder og garantist for verdien.

Database var åpen for manipulering

Vantro oppdaget Bjercke at onecoin, som titusener av småsparere investerte til dels store penger i, etter alle solemerker var basert på en enkel, sentral database som kunne manipuleres av de som måtte stå bak og for alle praktiske formål var helt verdiløs som valuta. Dette er blant anklagene påtalemyndigheten i New York nå retter mot flere personer som har markedsført onecoin de siste årene. I Norge blir anklagene mot kryptovalutaen avvist via advokat Per Danielsen, som representerer Onecoin-selskaper  med norske koblinger. «OneCoin har alltid fremholdt at de har en privat blokkjede. Det er ingen som har kunnet motbevise dette. Å forutsette, som du gjør, at blokkjeden ikke eksisterer, er ikke mer enn en ukvalifisert påstand - uten bevis. Du oppgir heller ingen kilder for din ubegrunnede påstand. Ditt medium kan bli holdt ansvarlig for å videreformidle disse påstandene», skriver han i en epost til Filter Nyheter (se hele Danielsens tilsvar i bunnen av ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.