Biden sier vi har sett «begynnelsen på en invasjon» – Støre vil ikke bruke i-ordet ennå

«BEGYNNELSEN PÅ EN russisk invasjon», «et angrep på Ukrainas rett til å eksistere» og «et åpenbart brudd på folkeretten som krever en fast respons fra det internasjonale samfunnet» sa USAs president Joe Biden i sin respons til Russlands anerkjennelse av utbryterprovinsene øst i Ukraina i går. USA svarer umiddelbart på eskaleringen av konflikten med å avskjære to russiske banker fra de internasjonale finansmarkedene og sanksjonere mot russisk statsgjeld – andre tiltak ligger klare dersom situasjonen blir enda verre, advarer Biden. Hans utenriksminister Anthony Blinken kansellerte i natt sitt planlagte møte med sin russiske motpart Sergej Lavrov. Også Japan og Australia annonserte nye sanksjoner mot Russland i natt (les om de umiddelbare europeiske sanksjonene i vår sak fra i går).

Mens også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalte mandagens hendelser for «invasjon» i sitt møte med pressen i går kveld, foreligger det fortsatt ingen uavhengige, konkrete bevis på at russiske styrker har krysset grensa, og Norges statsminister velger å ikke bruke akkurat det ordet: «De fleste vil mene at en invasjon er det samme som en fullskala invasjon. Det har vi foreløpig ikke sett», presiserte Jonas Gahr Støre overfor norsk presse i går kveld.  New York Times/

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.