Biden og Obamas beste Trump-angrep og næringsministeren ikke-vennskap med Widvey – torsdag 28. juli på tre minutter

Russland og Syria lover korridorer for evakuering og nødhjelp under beleiringen av Aleppo og klimaminister Vidar Helgesen mener det er «grunn til bekymring over uttalelser som har kommet fra Trump». Ellers:

 

Ikke svart/hvitt i Tyrkia
Du fikk kanskje med deg at Morten Myksvoll var i Tyrkia akkurat da det smalt 15. juli. Nå har han skrevet for oss om Gülen-bevegelsens hemmelige nettverk i statsapparatet og om at ikke alt ved Erdogans reaksjon er uberettiget. «Viss statsapparatet vårt hadde bestått av til dømes tusenvis av frimurarar, og dei hadde assistert kvarandre, avansert, og til slutt forsøkt å overta makta med militære verkemiddel, ved å bombe Stortinget, ved å drepe sivile på Karl Johan. Det hadde blitt eit stort rettsoppgjer i Noreg òg», skriver Myksvoll. I dag fortsatte forøvrig Erdogan utrenskningen begrunnet i kuppforsøket  – nå ved å stenge 60 aviser og magasiner, 16 tv-stasjoner, 23 radio-stasjoner og 29 utgivere/forlag og arrestordrer på mange titalls journalister.

 

Hjemmeavlet demagog
Wow. Når skjedde det sist at en sittende amerikansk president satte motpartens nominerte kandidat i bås med terrorister og despoter?  Obama i natt: «That’s why anyone who threatens our values, whether fascists or communists or jihadists or homegrown demagogues, will always fail in the end». En passasje som også kommer til å bli husket: «He’s betting that if he scares enough people, he might score just enough votes to win this election. That is another bet that Donald Trump will lose. Because he’s selling the American people short. We are not a fragile or frightful people. Our power doesn’t come from some self-declared savior promising that he alone can restore order. We don’t look to be ruled». (Se hele talen her). I tillegg til knetaklingene av Trump og framsnakking av Hillary og USA var talen en slags svanesang for presidentperioden, og utvilsomt ment å overbevise den såkalte Obama-koalisjonen – minoriteter, unge velgere og høyt utdannede hvite – om at Hillary er noe mer enn det beste av to onder.
Men Joe Biden er kanskje enda bedre til å herje med Trumps rett-fra-levra-image. Jubelen sto i taket da visepresidenten – i det som kanskje var hans siste tale av dette kaliberet – advarte middelklassen mot at Trump ikke har peiling på deres situasjon: «He is trying to tell us he cares about the middle class. Give me a break. That is a bunch of malarkey». (Til slutt var han så gira at han med knyttede never ropte «C’mon! We’re America!» utenfor manus – må ses).
Michael Bloomberg, den uoffisielle lederen av New York-milliardærer mot Trump, hadde den mest effektive appellen til republikanere og uavhengige som sitter på gjerdet: «let’s elect a sane, competent person». Kortversjonen av landsmøtet så langt er at Trump har gitt demokratene svært mye rom til å stjele både optimisme, USA-eksepsjonalisme og rasjonell sikkerhetspolitikk fra republikanernes verktøykasse.  (Hillary taler forøvrig i 04-tida i natt, og må finne på noe helt spesielt om hun skal matche gårsdagens beste.)

 

To bursdager, en middag og et julebord
Arbeiderpartiet går høyt på banen i Mæland/Widvey-saken (sett i lys av Giske og Støres habilitetssaker for snaut fire år siden) og drar inn statsministeren. – Jeg mener det er på tide at statsminister Erna Solberg kommer på banen og avklarer når hun visste om utnevnelsen, og hvilken rolle hun selv har spilt i dette, sa Hadia Tajik til NRK i morges. I dag sendte Nærings- og fiskeridepartementet den formelle anmodningen til Justisdepartementets lovavdeling om habilitetsvurdering av statstråden (les brevet her). Der beskriver Mæland sin relasjon til Widvey slik: «Vår sosiale omgang anser jeg å være av en karakter som følger naturlig av et vanlig og godt arbeidsrelatert og partimessig  tilknytningsforhold.» Ifølge næringsministeren har hun bare møtt Widvey i privat, sosial sammenheng fire ganger og aldri før regjeringen Solberg tiltrådte høsten 2013.

 

Endrer ikke innvandringspolitikk
Angela Merkel ble presset til å avbryte ferien og framskynde sin sommerpressekonferanse til i dag, etter ei uke med massakrer og nesten-massakrer hvorav ett bombeangrep med IS-kobling. Der prøvde hun å balansere en nipunktsplan med sikkerhetstiltak opp mot å holde fast på prinsippene i flyktningpolitikken. «Å avvise det humanitære ståstedet vi tok kunne ført til enda verre konsekvenser. (…) angriperne prøver å underminere vår samfunnsfølelse, vår åpenhet og viljen til å hjelpe mennesker i nød«, sa Merkel.

Ha en fortsatt fin kveld!

Med vennlig hilsen,
Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter