Avdekket underrapportering etter tilsyn i svinefjøs: – Mattilsynet bidrar til å grønnvaske industrien

Tor Grobstok i Nettverk for dyrs frihet. Foto: Marie Lytomt Norum / Filter Nyheter

I 2021 og 2022 gjennomførte Mattilsynet nærmere 600 inspeksjoner ved norske grisefjøs i den omfattende «tilsynskampanjen» for svinevelferd.

Foreningen Nettverk for dyrs frihet (også omtalt som «Dyrs frihet») har i ettertid gransket Mattilsynets sluttrapport fra tilsynene, som ble publisert i januar i fjor.

Aktivistene fikk innsyn i samtlige 582 tilsynsrapporter og har selv analysert innholdet i hver enkelt, og sammenliknet det opp mot Mattilsynets statistikk i sluttrapporten. Da fant de store forskjeller:

  • Avvik: Mattilsynet har rapportert avvik ved 56 prosent av inspeksjonene – mens Dyrs frihet fant 85 prosent avvik i Mattilsynets inspeksjonsrapporter.

  • Ikke-registrerte hastevedtak: Mattilsynet skrev i sluttrapporten at det ble fattet 25 hastevedtak om avlivning, mens Dyrs frihet i realiteten fant at det var fattet 38 slike hastevedtak.

  • Manglende rotemateriale (høy og halm): Mattilsynet skriver i rapporten at de avdekket lovbrudd hos 35 prosent av...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.