Åtte drept i brann i beryktet iransk fengsel

ÅTTE DØDE I IRANSK FENGSEL: Åtte personer er bekreftet drept og minst seks personer ligger på sykehus etter den dramatiske brannen i Evin-fengselet i Teheran, ifølge iranske myndigheter. Ifølge BBC er 61 personer skadet. Det beryktede Evin-fengselet er kjent for å ha politiske dissidenter og personer med sterke vestlige bånd innsatt, og amerikanske myndigheter har svartelistet fengselet for «alvorlige menneskerettighetsbrudd» på grunn av påstander om omfattende tortur. Flere av dem som har demonstrert etter dødsfallet til Mahsa Amini (22) skal også ha havnet i dette fengselet de siste ukene. 

Foreløpig er det stor usikkerhet knyttet til hva som skjedde i forkant av brannen. Videoer publisert i sosiale medier viser kaotiske scener med fengselssirener, skudd og folk som skriker «død over diktatoren». Ifølge New York Times viser satellittbilder at et av fengselets største bygninger er skadet. Det iranske regimet beskylder «kriminelle» opprørere for å stifte brannen. De forsøker også å avkrefte påstander om at opptøyene i fengselet henger sammen med demonstrasjonene etter Aminis dødsfall, mens iranere som lever i eksil sår tvil om myndighetenes versjon. 


– NÅ TØR DE Å SI «ABORT»: – Den store frykten er at vi mister både Senatet og Huset og at det blir et føderalt abortforbud. Da er vi virkelig i trøbbel. Det sier mangeårig kvinnesaksaktivist Jeri Burton til Filter Nyheter på telefon fra Nevada. Delstaten kan bli avgjørende for hvordan makten fordeler seg mellom Demokratene og Republikanerne etter mellomvalget i USA 8. november. Kampen mellom sittende senator Catherine Cortez Masto (D) og utfordrer Adam Laxalt (R) regnes for å være en av de mest kompetitive senatsvalgene i årets valg, og de siste meningsmålingene viser at løpet mellom dem er helt jevnt. Cortez Masto er en av flere kandidater hos Demokratene som har satt kvinners abortrett i sentrum av sin valgkampanje dette mellomvalget. Håpet er at abortsaken vil kalle nye velgere til urnene. 

Filter Nyheter har snakket med aktivister i frivillige organisasjoner i Nevada, Kansas og Florida som arbeider for kvinners reproduktive rettigheter og økt valgdeltakelse i sine delstater. De opplever at særlig unge velgere og kvinner nå trer frem med nyvunnen kamplyst. Møt kvinnene som kan sparke bein på Republikanerne i november i artikkelen vår her.


  • TUSEN HJERTELIG TAKK FOR STØTTEN! Vi har med Filter FADDER-kampanjen på kort tid samlet inn penger til 50 gratisabonnementer for studenter. Absolutt alle monner drar, så sleng gjerne inn en valgfri sum til Vipps-nummeret 73 15 46. Vi matcher alle donasjoner krone for krone, og lar de gå til gratis årsabonnementer til studenter, slik at den oppvoksende slekt har tilgang på kvalitetsjournalistikk. Les mer her!


DOBBELT-ANSLAG I UKRAINA: Folk i Kyiv startet uka med å stimle seg sammen i bomberom og metrostasjoner under jorda idet nye svermer av iransk-produserte bombedroner med sine karakteristiske trekantede vinger og putrende motorlyd kom flyvende inn over byen. Det er en uke siden forrige angrepsbølge på den ukrainske hovedstaden.

Flere droner som ikke er skutt ned av luftvernet har slått ned i boligbygninger og infrastrukturanlegg, og tre personer skal være drept. Ett av nedslagsstedene ble rammet to ganger med rundt en times opphold, noe som kan ha vært et bevisst forsøk på å ramme brann- og redningsarbeidere som rykker ut, skriver New York Times.

Voldomyr Zelenskyj sa i sin nattlige videotale at det pågår harde kamper mellom ukrainsk forsvar og russiske invasjonsstyrker i i Bakhmut og Soledar, to byer i Donetsk-regionen.


«UAKSEPTABEL» AKTIVIST: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier anti-barnevernsaktivisten Rune Fardals eksponering av barn og unges sensitive opplysninger om blant annet barnevernhistorikk, vold og rus på sine nett-kanaler er uakseptabel og forventer at politiet griper inn mot mulige lovbrudd. VG publiserte i helga en stor avsløring av Fardals virksomhet, som har pågått med høy intensitet over mange år. 

I avisas avsløring går det også fram at Fardal tjener gode penger på donasjoner og at han ikke har vært åpen om at en av de sentrale barnevernssakene han har aksjonert mot, er hans egen. Fardal selv mener at det han gjør er lovlig, og at hans motivasjon er å bistå foreldre mot overgrep fra det offentlige.


KYSTVAKT DØMT: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg slår fast at den greske kystvakten medvirket til at en båt med 27 migranter kantret og 11 mennesker druknet i Middelhavet i 2014. I dommen heter det at kystvakten ikke gjorde nok for å redde dem som omkom, og at greske myndigheter unnlot å gjennomføre en effektiv etterforskning av det som skjedde. Norsk forening for asylsøkere har vært med på å reise saken for domstolen, og seniorrådgiver Jon Ole Martinsen sier til NRK at den bør føre til et sterkere press på landets innsats mot båtflyktninger.

Samtidig anklager Hellas nabolandet Tyrkias behandling av migranter for å være «en skam for sivilisasjonen» etter at 92 nakne og til dels skadde flyktninger fra Afghanistan og Syria er oppdaget ved grensen nord i landet. De får til svar fra Ankara at de sprer feilinformasjon. FN har startet en granskning av hva hva som har skjedd med migrantene, som i hovedsak stammer fra Afghanistan og Syria. De mottar nå nødhjelp.