Anne Holt: «Jeg har bare én skråsikker konklusjon om transfolk»

Innfelt foto: Anna-Lena Ahlström / Gyldendal Norsk Forlag
  • Anne Holt er forfatter. Dette er et debattinnlegg, der det er skribentens meninger som uttrykkes.

I min roman av året, «Tolv utemte hester», er en av hovedpersonene transmann. Det har bare én leser oppdaget. Ikke min redaktør, ikke min forlegger, ingen anmeldere, ikke en eneste leser så vidt meg bekjent. Bare min kone, som kjenner mine bøker og for så vidt også meg bedre enn jeg selv gjør, ble slått av tanken som førsteleser av manus: «Er han transmann?»

Nå skal det innrømmes at jeg gjorde det vanskelig for leseren. Romanens øvrige personer aner ikke at han ble født som jente. Hintene ligger der likevel, overalt i teksten. I all sin vellykkethet lever han med en evig angst for å bli avslørt. Hans kjønnsidentitet som mann er så sterk og manifesterte seg så tidlig at foreldrene valgte å gi ham en svært omflakkende barndom, en rekke behandlinger og til slutt en flukt fra USA til Norge da han var så godt som ferdig med kjønnsovergangen. Da var han sytten, og helt unormalt engstelig for sosiale medier. Han har tross alt en fortid i et annet land som jente.

I boka er han en vellykket, vakker politimann på 27 år fra Bærum, som fortsatt viser aversjon mot Instagram og andre arenaer som ellers ville vært naturlige for ham å bruke. Ved bokas slutt har selvsagt Hanne Wilhelmsen, protagonisten, forstått hvem og hva han er. Hva har man smarte detektiver til, om de ikke kan oppdage den slags! Den unge mannen reagerer med ekstrem angst, og bare eventuelle nye bind av serien vil vise hva Hanne bruker sin kunnskap til.

I researchen som var nødvendig for denne boka ble jeg helt oppslukt. Det første som slo meg var at frontene i debatten rundt transpersoner er enda steilere enn jeg trodde. Det andre var hvor lite jeg egentlig kunne om temaet. Jeg innså raskt at det ikke var særlig nyttig å lese kampskrif...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.