Amerikansk journalist arrestert i Russland

JOURNALIST ARRESTERT: Den amerikanske journalisten Evan Geshkovich (31) er pågrepet i Russland og mistenkt av den russiske etterretningstjenesten FSB for spionasje på oppdrag for USAs myndigheter. Pågripelsen av Geshkovich, som har arbeidet i Russland i årevis for forskjellige medier og nå er ansatt i storavisa Wall Street Journal, skjedde i byen Jekaterinburg der journalisten skal ha drevet undersøkelser rundt Wagner-gruppa og russisk forsvarsindustri, og ifølge FSB gått ut over sine fullmakter gitt ved utenriksdepartementets presseakkreditering, ved å forsøke å få tilgang på klassifisert informasjon. 

Departementets talsperson Maria Zakharova sier det ikke er første gang at utenlandske journalister i Russland misbruker pressepasset for å drive med det som ifølge henne er «alt annet enn journalistikk». WSJ avviser blankt anklagene, sier i en uttalelse at de er dypt bekymret for reporterens sikkerhet og krever at han løslates umiddelbart. 

Den russiske statsviteren Tatiana Stanovaya sier i en kommentar til hendelsen at FSBs definisjon av spionasje nå betyr at enhver som viser interesse for militærsaker nå risikerer fengsel i opptil 20 år. 


TORTUR, DRAP OG KIDNAPPINGER: Filter Nyheter har intervjuet krymtatarer som lever i eksil i Ukrainas hovedstad Kyiv. Krymtatarene er anerkjent som en urbefolkning av myndighetene i Ukraina, og helt siden folkegruppa hørte om Russlands planer om å annektere Krym-halvøya har de vært tydelige motstemmer. 26. februar 2014 arrangerte de en demonstrasjon der de mobiliserte anslagsvis 10 000 pro-ukrainske støttespillere som ikke godtok russisk okkupasjon. De «vant» denne demonstrasjonen ved å presse de prorussiske demonstrantene ut av torget, men gleden ble kortvarig: – På den tiden, da vi klarte å dytte dem ut av torget vårt, trodde vi at vi hadde vunnet. Men når vi nå tenker på 26. februar, vet vi hva som skjedde dagen etter, forteller Eskender Bariiev, lederen av Crimean Tatar Research Centre, til Filter Nyheter. Krymtatarenes motstand til Russland bunner i stor grad på et dystert historisk bakteppe, hovedsakelig knyttet til Sovjet-regimets deportasjon av hele folkegruppen i 1944. Mange titusener mistet livet under deportasjonen og tvangseksilen, og folkegruppen fikk ikke komme tilbake til halvøya før etter Sovjetunionens fall. Les hele reportasjen her.


Siste sjanse for å få marsnummer og bonus-abonnement! Bestiller du NÅ rekker du få få vårt marsnummer i posten! Papirmagasinet byr blant annet på disse sakene:

  • Den kalles en «rettsskatastrofe»: Vi svarer på alle spørsmålene du har om Fosen-konflikten
  • Dyrt! Dårlig? Vi ser på hvorfor det norske dagligvaremarkedet hvertfall er dysfunksjonelt
  • Hele historien om en europeisk skamplett: Filter Nyheter har fulgt flyktninger i beryktet leir
  • Russisk propaganda og valgfusk på annekterte Krym – ukrainere forteller
  • Bakgrunn: Oransjerevolusjonen – Ukrainas store veivalg i 2004 og 2005
  • Stor guide til de beste artiklene, bøkene og filmene om Ukraina-krigen
  • Slik øker subsidiene til fossilt brensel

Bestiller du årsabonnement på Filter NÅ rekker du også supertilbudet der vi gir det et helt års abonnement på fotballtidsskriftet Josimar uten ekstra kostnad. Klikk her for å tegne deg!


EKS-POLITI REKRUTTERTE POLITI TIL VEKTERJOBBER: Flere politifolk ansatt i Søndre Buskerud politidistrikt skal ha hatt side-oppdrag som vektere i Sølvberget sikkerhet, et vekterselskap drevet av en tidligere politimann i distriktet. Det er i strid med reglene for politifolk. En av dem opplyser i tillegg til NRK at han fikk svart betaling for jobbingen.

Vekterselskap-gründeren skal, siden han forlot politiet på midten av 2000-tallet, startet en rekke firmaer og fått i alt 23 anmeldelser mot seg eller selskapene for økonomisk utroskap, sosial dumping og skatteunndragelse. Samtlige anmeldelser henlagt, noen av dem samme dag som de ble registrert. Nye anmeldelser mot saken skal behandles av Oslo politidistrikt på grunn av mistanke om inhabilitet i Søndre Buskerud, har Riksadvokaten avgjort. En del av anmeldelsene dreier seg om sjikane fra mannens tidligere samboer, ifølge hans advokat.


DA REGJERINGEN PÅ en pressekonferanse i går utlyste de første områdene for havvind, Utsira Nord og fase én av Sørlige Nordsjø 2, var stemningen god. Støre mente utlysningen er begynnelsen på et norsk industrieventyr, men hverken Høyre, Venstre, FRP, Rødt eller SV så ut til å være enige. Mer om det i ukas Filter KALDDUSJ, vårt ukentlige oppdatering på alle nyheter relatert til energikrise og strømpriser. Klikk her for å lese mer hvis du er abonnent, hvis ikke, gå hit for å bestille et abonnement.

INFLSJONEN DEMPET: Prisstigningen på konsumvarer i Tyskland bremset opp i mars, til 7,4 prosent, og eksperter mener inflasjonen i landet har nådd sitt topp-punkt for denne gang. Det betyr ikke at Den europeiske sentralbanken nødvendigvis kan avblåse kampen, for kjerneinflasjonen (som justerer for de ofte svært svingende mat- og energiprisene) er fortsatt på et høyt nivå, rapporterer Tagesschau.

Her i Norge rapporterer en av de store dagligvarekjedene, Reitan Retail (Rema 1000), om et milliardoverskudd i 2022 som likevel er betraktelig mindre enn årene før. «Det er et prisnivå i butikk som ikke henger sammen med kostnadsnivået i det hele tatt», hevder administrerende direktør Ole Robert Reitan overfor E24. De norske dagligvarekjedene, som nå priskriger på typiske påskevarer, har langt dårligere driftsmarginer enn de store leverandørene, som vi skrev om i denne saken fra februar.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.