Tortur, kidnappinger og drap: Krymtatarene flykter fra Putins mobilisering

– Vi var mange flere enn dem, bedre organisert og ikke minst visste vi hva vi kjempet for. Men vi var heldige med at ingen skudd ble avfyrt, at ingen ble drept under denne demonstrasjonen. Hvis ikke kunne det vært langt flere ofre.

Det forteller den krymtatariske menneskerettsforkjemperen Eskender Bariiev (48) i en videosamtale med Filter Nyheter fra Ukrainas hovedstad Kyiv, sammen med kona Zarema Bariieva som tolk.

Parlamentet i Ukraina utpekte krymtatarene som en urfolksgruppe i mars 2014, en anerkjennelse som ble vedtatt ved lov i 2021. Opp gjennom historien har den muslimske minoriteten alltid hatt et problematisk forhold til sentralmakta i Russland, noe som forsterket seg kraftig under sovjetregimets massedeportasjon under 2. verdenskrig.

Dyttet prorussiske demonstranter bort

Eskender Bariiev forteller om da han deltok i den dramatiske demonstrasjonen i Simferopol, Kryms hovedstad, 26. februar 2014. Det store «slaget» sto mellom folket som ønsket å forbli en del av Ukraina, mot dem som ville knytte seg tettere til Russland. Situasjonen var anspent i dagene etter at maskerte soldater inntok halvøya i umerkede uniformer.

– Demonstrasjonen ble initiert av at folk begynte å ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.