– Alvorlig: Fra denne basen i isødet viser Russland muskler i kampen om Arktis

Den russiske militærbasen Nagurskaja. Foto: mil.ru

En dag i mars for to år siden satte to russiske jagerfly av typen MiG-31 kurs mot Nordpolen.

Flystripen de lettet fra ligger på Russlands nordligste militærbase på den største øya i Frans Josefs land, 600 kilometer øst for Svalbard.

Nagurskaja-basen, som opprinnelig ble bygget i Sovjet-tida på femtitallet, dekker nå 14 000 kvadratmeter og skal kunne være selvforsynt i over ett år. I 2017 ble det kjent at Russland hadde gjort omfattende oppgraderinger av militærbasen.

Den er ikke den eneste. På bare seks år skal Russland ha bygget 475 militære anlegg på fire av landets arktiske øyer.

Innsatsen er en del av Russlands større plan om å bli en arktisk stormakt.

Men Russland er ikke det eneste landet som interesserer seg for Arktis etter at den globale oppvarmingen har gjort tilgangen til polhavene bedre.

Kortere transportruter gjennom Nordøstpassasjen vil gjøre handel mellom Asia og Europa mer lønnsom. I tillegg frister den arktiske havbunnen med store forekomster av olje, gass og sjeldne mineraler.

Men en smeltende havis betyr også at Russland, som står for 53 prosent av den arktiske kystlinjen, plutselig blir mer eksponert mo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.