Advarer mot kjappe Nord Stream-konklusjoner

ADVARER MOT KONKLUSJONER OM NORD STREAM: Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius sa i dag at informasjonen om at en pro-ukrainsk gruppe sto bak sabotasjen av rørledningene Nord Stream 1 og 2 er interessant, men advarer mot å trekke forhastede slutninger. Han minner om skillet mellom grupper som opererer med myndighetenes støtte og velsignelse, og aksjoner som skjer uten at regimet i Kyiv er involvert, melder Associated Press. Pistorius deltar på EUs forsvarsministermøte i Stockholm i dag.

Det var med klare advarsler om at informasjonen er usikker at det i går ble gjort kjent at etterretningsrapporter peker på slike grupper som mulige gjerningspersoner. Ifølge tyske medier kan sprengstoff ved eller på rørledningene vært plassert ut av et dykkerteam som leide en yacht med falsk pass. Båten forlot havna i Rostock i Tyskland noen uker før lekkasjene ble oppdaget. Tysk politi har bekreftet at etterforskere har gjort et søk i forbindelse med et mistenkelig leieforhold på en båt.


STOLTENBERG MENER BAKHMUT KAN FALLE: Nato-sjef Jens Stoltenberg utelukker ikke at den ukrainske byen Bakhmut kan falle om få dager, etter flere uker med heftige kamper. Stoltenberg understreker at det i tilfelle ikke nødvendigvis vil utgjøre noe vendepunkt i krigen. 

Wagner-gruppas leder sier i dag at hans styrker har full kontroll over den østlige delen av byen – stemmer det, kontrollerer russerne halve byen, ifølge Reuters. Ukrainerne kjemper likevel standhaftig i et forsøk på påføre fienden mest mulig skade før de må trekke seg tilbake.

På EUs forsvarsministermøte i Stockholm i dag sa Ukrainas forsvarsminister at landet trenger tilførsel av store mengder artillerigranater for å makte en motoffensiv i vår.


  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter! Da får du tilgang til Filters eksklusive spalter og nyhetsbrev som Filter Kaffe, Filter Kalddusj, Elendig Fredag, Filter X og Filter Konspi. Les mer her! Velg papirabonnement for også å få vårt månedsmagasin hjem i posten. Klikk her!

ROLLS-ROYCE VIL HA KJERNEKRAFT I NORGE: Det britiske luksusbilselskapet Rolls-Royce har et hårete mål om å bygge 200 mindre kjernekraftverk innen 2020, og de håper at noen av dem skal stå i Norge, skriver E24Selskapet mener sentrale deler av Øst-Europa, deriblant Tsjekkia og Polen, samt Storbritannia og de nordiske landene Norge, Sverige og Finland er de mest attraktive å bygge ut såkalte små, modulære reaktorer (SMR). Denne typen kjernekraftverk skal etter planen ha en kapasitet til å genere 470 megawatt kraft – til sammenligning har de to omstridte vindkraftparkene som krever store arealområder på Storheia og Roan en samlet kapasitet på 543,6 megawatt. Rolls-Royce estimerer av SMR-anleggene vil koste rundt 27 milliarder kroner, og ifølge Reuters er selskapet avhengig av å hente inn mer penger for å realisere planene. 

Sjefen for Rolls-Royce kjernekraftsatsing var tidligere denne uka i Norge for å signere en intensjonsavtale med Norsk Kjernekraft, som milliardær Trond Mohn står bak sammen med Paul Christian Rieber og Jakob Hatteland. FÆRRE VIL RÅDE KVINNER TIL FØRSTEGANGSTJENESTE: Den positive holdningen til førstegangstjeneste for kvinner har fått seg en knekk, skriver NRKI en Norstat-undersøkelse fra 2022 svarte 70 prosent i Forsvaret at de i stor eller ganske stor grad ville anbefale førstegangstjeneste til en annen kvinne. Nå oppgir kun 45 prosent det samme. Også tallet på dem som gir et direkte negativt svar har økt fra 21 til 41 prosent. Av dem som har fått et mer negativt inntrykk, svarte 82 prosent at det var på grunn av behandlingen av kvinner, seksuell trakassering og varslingssaker. Det var blant annet begrunnet med at varslingssaker ikke var blitt tatt alvorlig nok, og at ingen har blitt stilt til ansvar i etterkant. Drøyt tusen personer deltok i årets undersøkelse.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.