Nyhetsbrev fredag 13. september: Hestehandel spessial + Joe Biden beholder ledertrøya hos Demokratene etter stor presidentdebatt

VENSTRE-OPPRØR, IGJEN: Hvor utrygt sitter Trine Skei Grande? Det elendige valgresultatet (3,9 prosent) har satt fart på lederdebatten. Hele Venstre-ledelsen kan bli skiftet ut på landsmøtet til våren – og valgkomitéen skal levere sin innstilling 15. oktober.

  • Gunnar Silden i Stad Venstre (som selv fikk 36,2 prosent i lokalvalget), til VG: «Vi trenger en ny partileder og en ny ledelse i partiet, fordi dagens ledelse i stor grad er preget av slitasje».
  • Venstre-veteran Øystein Senum i Kongsberg: «Jeg må si at jeg reagerte nærmest med sjokk da jeg så at Trine ikke tok ansvar og sa at hun trekker seg da vi fikk valgresultatet».
  • Mangeårig Smøla-ordfører Iver Nordseth«Jeg må innrømme at jeg er i sterk tvil om det er Trine som bør lede oss frem mot valget i 2021 etter dette katastrofevalget».

I dag har Aftenposten publisert tall fra en Norstat-undersøkelse som måler hvilke norske toppolitikere som er best likt. 44 prosent liker Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja – mens Skei Grande bare er likt blant 20 prosent.  Selv hevder hun at hun har stor støtte i partiet. Da hun på Politisk kvarter i morges ble spurt om hvordan hun kunne vite dette, svarte hun: – Jo, en partileder som ikke har mer feeling med partiet sitt, den er i så fall ille ute. 
Raja er på sin side ikke veldig subtil verken i sin bredt anlagte, personlige kronikk i Aftenposten i dag eller i «Vi må ta vare på Trine»-intervjuet med Dagbladet.
   «Trine er en moden frukt», mener John Olav Egeland i Dagbladet. «Det er tross alt lettere å skyve en leder ut i kulissene enn å erkjenne at partiets politikk ikke virker, eller er lite attraktiv blant velgerne», skriver han.

VALGET – HESTEHANDEL SPESSIAL

  • Gårsdagens snakkis: at Høyre kjøpte seg ordførerposten i nye Sunnfjord kommune med støtte fra Senterpartiet  ved å gjøre varaordfører til en fulltidsstilling der Sps Jenny Følling skulle få 1,3 millioner i lønnAllerede i formiddag kalte de to partiene inn pressen for å fortelle at lønnen har blitt kuttet til 945 000 etter mediestormen.
  •  I Trøndelag gikk Tore O. Sandvik og valgtaperen Ap (ned 10,3 prosentpoeng) seirende ut av kampen om fylkesordførervervet etter et intenst maktspill der Sp forsøkte å danne flertall på borgerlig side. MDG havnet i vippeposisjon og miljøpartiets fylkestopp Tommy Reinås trodde lenge han skulle bli varaordfører (han bekreftet det også overfor Adresseavisen tirsdag), men på oppløpet ble han skubbet vekk: Ap og Sp ble enige om å fortsette sitt rødgrønne samarbeid, der valgvinner Tomas Iver Hallem (Sp) «bare» får varaordførervervet (SV og KrF inngår også i folden).
  • Senterpartiet er desidert største parti og gjorde sitt beste valg i Steigen i Nordland noensinne, med 40,8 prosent, men blir snytt for ordføreren for første gang på 12 år etter at SV, Ap, Venstre, Høyre, og Frp ble enige om å sette inn SVs Aase Refsnes.
  • Ap, Sp, MDG, SV og Venstre har skrevet under en avtale om å styre Drammen de neste fire årene. Monica Myrvold Berg (Ap) blir ny ordfører i kommunen, mens varaordfører blir Ståle Sørensen (MDG).

STANSET DRONEPILOTER: Totalt ni personer var i morges arrestert i forbindelse med at ytterliggående klimaaktivister planla å stanse flytrafikken på Heathrow ved å ha droner i lufta, ifølge BBC. Politiet ser nå ut til å ha klart å stanse aksjonen før den påvirket flyavgangene ved Londons hovedflyplass. Noen av de involverte har tilknytning til nettverket Extinction Rebellion, som er aktive med sivil ulydighet også i Norge.

BIDEN SNUBLER VIDERE: Jeg tilstår at jeg sovnet en gang mellom time to og tre(!) av debatten mellom ti av Demokratenes presidentkandidater i natt, men avslutningen skal ha fulgt samme mønster: Selv om tidligere visepresident Joe Biden av og til surret med både diksjon og resonnementer (lykke til med å forstå hva han mener her), var han på offensiven uten at noen egentlig klarte å skinne i dueller med ham. (Julián Castro gikk for langt i angrepene på Biden og framsto bare desperat etter tv-tid). Slik sett befestet Biden lederposisjonen i feltet der han, Elizabeth Warren og Bernie Sanders – begge til venstre for Obamas visepresident – er de eneste som har tosifret oppslutning på meningsmålingene. (Alle tre er over 70 år – Biden er 76 og Sanders 78). Texas-yndlingen Beto O’Rourke (som per i dag bare har noen helt få prosent oppslutning blant primærvelgerne nasjonalt) lyktes imidlertid med å få flere SoMe-vennlige øyeblikk som kan fenge grunnfjellet i partiet, særlig om radikal våpenlovgivning (video her) etter den høyreekstreme massakren på latinamerikanere i hans hjemby El Paso. (Det blir spennende å se meningsmålingene de neste dagene) Kamala Harris – lenge en favoritt til å kunne utfordre veteranene, men i trøbbel på flere fronter i valgkampen – hadde en svært dårlig kveld og får mest omtale for noen innøvde og mislykkede forsøk på å være morsom og en feilslått gimmick med å snakke «direkte» til Trump.  Her er Washington Posts videosammendrag og her kan du se hele debatten.