FRYKTER NORMALISERING AV HØYREEKSTREMISME: Også sikkerhetstjenesten i Sverige, Säpo, går nå ut offentlig for å advare om økt fare for høyreekstreme angrep i landet. I den oppsiktsvekkende pressemeldingen i formiddag knytter antiterror-lederne trusselvurderingen til en samfunnsutvikling langt bredere enn subkulturer på nettet. – Utviklingen der den voldsfremmende høyreekstreme ideologien risikerer å gå fra noe som oppfattes som ekstremt til noe normalt, får drahjelp av hatsk retorikk og økt polarisering. Det må imøtegås av hele samfunnet, på alle nivåer. Og det må gjøres i tide, uttaler Säpo-sjef Klas Friberg. Han slår fast at høyreekstremisme «som tidligere hovedsaklig var begrenset til et lite og organisert hvit makt-miljø får stadig større spredning og tiltrekker seg flere».
Advarslene kommer halvannen uke etter at Politiets sikkerhetstjeneste her hjemme offentliggjorde at PST tidligere i sommer (før angrepene i El Paso og Bærum) hadde endret trusselvurderingen for høyreekstremisme fordi faren for slike terrorangrep hadde økt i kjølvannet av moskémassakren i Christchurch. «Det er overraskende mange i Norge som sympatiserer og uttrykker støtte for den typen handlinger», sa antiterror-sjef Arne Christian Haugstøyl i PST i et intervju med Filter Nyheter.

VALGKAMPEN: 18 DAGER IGJEN – ERNA MÅ VELGE
Etter Venstres gruppemøte i går, som endte med en ny kravliste i stedet for å justere på Frps «skisse» i bompengesaken, har det faktisk ikke vært noen medielekkasjer som gir en indikasjon på hvor nært forestående en regjeringskrise kan være. Det er ikke kjent hva som kom ut av krisemøtet partilederne i Høyre, Venstre og KrF hadde i statsministerboligen til sent i går kveld. (Det er uklar for meg i hvilken grad Frp deltok – ifølge NRK skulle ikke Siv Jensen være tilstede). – Jeg forventer at Frp kommer tilbake til samtaler om en løsning, sa Trine Skei Grande tidligere på kvelden, etter at Jensen demonstrativt hadde dratt på skogstur og anså seg ferdigforhandlet. Det er vanskelig å forstå hva som skal kunne fylle gapet mellom Abid Raja«terningkast én» til Frps gjeldende ståsted og Christian Tybring-Gjeddes uttalelse om hvor uaktuelt det er med videre forhandling: «Erna må velge mellom Venstre og Frp». Ellers:

  • «Kanskje Erna bør si at nok er nok», skriver Kristin Clemet i Civita.
  • På en kommunevalgsmåling gjort av Kantar TNS for TV 2 etter Frps famøse sentralstyremøte, går Frp fram 2,7 prosentpoeng, mens Høyre går tilbake. MDG går fram med 4,2 prosentpoeng.
  • Arbeiderpartiet sliter i Trøndelag. En måling fra Respons for Adresseavisen/NRK viser nå Ap på 27,7 prosent, 2,3 prossentpoeng ned fra mai og 13 prosentpoeng dårligere enn valget i 2015. Sp måles her til nesten 22 prosent oppslutning i fylket.

MILLIARDER TIL FLYTENDE VINDMØLLER: Equinor får hele 2,3 milliarder i statsstøtte til havvind-prosjektet Hywind Tampen, ifølge DN. Beløpet utgjør mesteparten av midlene det statlige klimateknologiselskapet Enova årlig har å rutte med. Prosjektet – elleve flytende vindturbiner til havs, ment å være starten på et nytt fornybar- og industri-eventyr – ble i fjor anslått å koste rundt fem milliarder, og Equinor indikerte behov for statsstøtte på opp mot 2,5 milliarder. Både statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen skal fronte nyheten på en pressekonferanse i ettermiddag.

DEN ROSA PANTEREN SLÅR TIL IGJEN: Tittelen på dagens lederartikkel i New York Times er en grei oppsummering av uka så langt: «Trump, Greenland, Denmark. Is This Real Life? Or a Peter Sellers movie?»